Fenntarthatóság

Klímaügyben a kis országok is sokat tehetnek

NRGreport | 2015.12.11. 11:02

A kis országok, köztük Magyarország is, sokat tehetnek a klímaváltozás miatti problémák csökkentéséért, ha önálló tudományos megoldást dolgoznak ki – Zágoni Miklós éghajlatkutató szerint.

"Mi azzal járulhatunk hozzá jelentős mértékben a változáshoz, ha olyan technológiát, tudományos fejlesztést, energetikai ötletet, megoldást találunk, amelyet el lehet terjeszteni" – fogalmazott az éghajlatkutató. Megjegyezte, hogy az innovatív, hasznosítható megoldásokat a legnagyobb energiafelhasználók, India, Kína és az Egyesült Államok is megvásárolhatja, és hatékony alkalmazásukkal csökkenthetik saját nagymértékű kibocsátásukat. Magyarországnak a következő 20-25 évben erre kellene összpontosítania Zágoni Miklós szerint.

A szakértő kitért arra is, hogy az alternatív technológiák egyelőre mindenütt a világon nagyon drágák, és nem elég hatékonyak. "Egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy a 1,5-3 fokos felmelegedés bekövetkezik-e, meg tudjuk-e ezt állítani, és milyen részben természetes ennek kialakulása. Ugyanakkor azt sem látja a világ tisztán, milyen alternatív megoldást alkalmazzon."

Laurent Fabius francia külügyminiszter, az ENSZ 21. klímakonferenciájának elnöke csütörtök este jelentette be Párizsban, hogy úgy látja, pénteken javaslatot tud tenni a klímavédelmi egyezmény végső szövegére.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.