NRGreport
Menü

A paksi bővítés környezetvédelmi engedélyezésének felfüggesztését kéri a Greenpeace

A paksi bővítés környezetvédelmi engedélyezésének felfüggesztésére kéri a Baranya Megyei Kormányhivatalt a Greenpeace Magyarország, a szervezet szerint ugyanis több olyan vizsgálat is folyamatban van, amely alapvetően befolyásolhatja az engedélyeztetést, három ügyben az Európai Bizottság, egy továbbiban pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság vizsgálódik.

A Greenpeace közleményében kiemelte azt is, hogy álláspontjuk szerint az új paksi blokkokról készült hatástanulmány annyira hiányos és homályos, hogy annak alapján nem bírálható el az engedélykérelem.

A döntés elhalasztása lehetőséget adna a kormánynak arra is, hogy a paksinál szélesebb körben tartson újabb közmeghallgatásokat, tájékoztassa a lakosságot, és tisztázza a beruházással kapcsolatos kérdéses pontokat - hangsúlyozta a környezetvédő szervezet.

A Greenpeace elsősorban azért kéri az eljárás felfüggesztését, mert két olyan adatnyilvánosságról szóló vizsgálat van folyamatban, amely alapvetően érinti az engedélyezési eljárásban részt vevő ügyfelek, így a környezetvédelmi szervezetek jogait is.

A szervezet szerint az eljárás felfüggesztését indokolják az Európai Bizottság vizsgálatai is. Felidézték, a bizottság vizsgálja, hogy Magyarország megsértette-e a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályokat, és tisztázni kívánja a beruházáshoz nyújtott állami támogatás ügyét.

A Greenpeace a hatósági eljárások szabályairól szóló törvényre hivatkozva indítványozta az engedélyezési eljárás felfüggesztését mindaddig, amíg a vizsgálatok le nem zárulnak - közölték.

A paksi blokkokról készült hatástanulmány például nem tartalmaz konkrétumokat a radioaktív hulladékok és a kiégett üzemanyagok kezelésével, valamint az erőmű majdani leszerelésével kapcsolatban - érvel a közleményében a Greenpeace.

Forrás: MTI