Vállalatok

Ifj. Chikán: a klímavédelem nem hóbort

NRGreport | 2015.12.21. 04:30

A párizsi klímacsúcs legnagyobb eredményének ifj. Chikán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója azt tartja, hogy immár lényegében valamennyi állam egyöntetűen kiállt amellett, hogy vissza kell szorítani a Föld hosszú távú kilátásait veszélyeztető túlzott szén-dioxid-kibocsátást. Magyarország e küzdelemben jól áll, a megújuló energetikai támogatási rendszerről jövő tavasszal a parlament elé kerülő törvényjavaslat megteremti a lehetőségét a 13, de akár a 14,65 százalékos megújuló arány 2020-ra való teljesítésének is.

Hogyan értékeli a párizsi klímacsúcsot?

Erre nem egyedi eredményként, eseményként kell tekinteni, hanem egy hosszú folyamat részeként. Harminc éve még lehetett arról vitatkozni, hogy van-e globális felmelegedés. Ez tizenöt éve már elfogadott tény volt, de azt még sokan megkérdőjelezték, hogy az átlaghőmérséklet emelkedését az emberi tevékenység okozza-e. Ma már erre is egyértelműen igen a válasz. Húsz évvel ezelőtt még lehetett azt mondani, hogy a globális felmelegedés nem akkora probléma, mondván, a gazdasági fejlődés oly mértékű lesz, hogy az emberiség mindent meg tud majd oldani. Mára viszont már kiderült, hogy ez nem igaz, rövid és középtávon olyan problémákat okoz az indokoltnál magasabb szén-dioxid-kibocsátás, hogy azok az attól remélt vélt vagy valós előnyöket, kényelmi szempontokat meghaladják. Egy dolog hiányzott, és ez a párizsi klímacsúcs legnagyobb eredménye, hogy a világ vezetői, függetlenül a demokráciáról vallott felfogásuktól, az általuk vezetett országok politikai berendezkedésétől, egyöntetűen úgy ítéljék meg, elfogadhatatlan, ha nem állnak ki a bolygó védelme érdekében, és ezt semmilyen gazdasági érdek nem írhatja felül. Ez a közös politikai akarat hatalmas jelentőséggel bír, hiszen jól tudjuk, hogy azok a törekvések, amelyek mögött nincs politikai akarat, azoknak nincs igazán esélyük.

Ifj. Chikán Attila

A párizsi klímacsúcson született egyöntetű politikai kinyilatkoztatás még úgy is példaértékű, ha nincsenek hozzárendelve mérhető adatok, illetve szankciók, arra az esetre, ha a vállalások nem teljesülnének. A fejlődő országokban a fejlettek által 2018-tól klímacéllal befektetendő évi 100 milliárd dollár ugyan globális mértékkel nézve nem sok, de ahhoz azért elég lehet, hogy további forrásokat vonzzon be a klímavédelmi projektekbe.

OECD-tagállamként a fejlődők közé tartozó Magyarország mit profitálhat a klímaegyezményből?

ifj. Chikán Attila

  • A társaság alapítása, 2008 márciusa óta az ALTEO vezérigazgatója. Korábban öt éven keresztül volt az EETEK Holding befektetési igazgatója, ahol vezető szerepet töltött be több mint 10 milliárd forint értékű energetikai befektetés végrehajtásában. Ez többek között mintegy 30 megawatt kiserőművi befektetést jelentett.

  • Ezt megelőzően pénzügyi és befektetési elemzőként dolgozott különböző pozíciókban.

  • Diplomáit a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, illetve a Külkereskedelmi Főiskolán szerezte.

  • A fenntarthatósági kérdésekben aktív vezérigazgató témába vágó blogot vezet Chikansplanet néven.

Az mindenképpen előremutató, hogy Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Smartinvestnek tett bejelentése szerint jövő tavasszal a parlament elé kerülhet a hazai megújulóenergetikai támogatási rendszerről, a METÁR-ról szóló törvényjavaslat, ez ugyanis tükrözi a magyar kormány pozitív irányú törekvéseit. Ennek nagyon komoly hatása lehet a magyar energetikai szektorra. Egy jó támogatási politika és struktúra esélyt kínál arra, hogy 2020-ra elérjük nemcsak a megújuló energiaforrások használatának arányára az EU által minimálisan előírt 13 százalékot, hanem a kormány által önként vállalt, de komoly számításokra alapozott 14,65 százalékot is. Hosszabb távon, 2030-ra, 2035-re egyébként én ezen aránynak akár a dupláját is elképzelhetőnek tartom.

Arra számítok, hogy egyre több háztartásnak és nagy iparvállalatnak lesznek egyedi megoldásai a klímavédelmi kihívásra, mert a klímavédelmi törekvésekhez nem elég a politikai elköteleződés, a sikerhez minden érintettnek csatlakoznia kell. Követendő példa az Unilever vezérigazgatója, Paul Polman, aki arra hívott fel, hogy amennyiben az államok intézkedései nem tűnnek elégségesnek a globális átlaghőmérséklet növekedésének 2 Celsius-fok alatt tartásában, akkor az iparvállalatoknak kötelességük összefogni, és kipótolni a vállalás teljesítéséhez még szükséges maradékot. Ehhez heteken belül csatlakozott mintegy 30 multinacionális cég. Mivel ezeknek értelemszerűen Magyarországon is vannak leánycégei, ebből hazánk is profitálhat. A klímavédelemnek tehát be kell kerülnie a vállalati stratégiákba. Mindeközben azáltal, hogy a megújuló energetikai technológiák egyre versenyképesebbek, az iparvállalatoknak testreszabott megoldásokat lehet kínálni, hogy azok a fenntarthatósági célrendszerüket megvalósítsák. Ez a célrendszer egyébként három elemből áll: megfizethető energia, fokozott ellátásbiztonság és a klímavédelmi szempontok érvényesítése. Ebben a multiknak és a nemzeti bajnokoknak kell jó példát mutatniuk. Már csak azért is, mert ma már nem hivatkozhatnak arra, hogy a klímavédelem horribilis pénzekbe kerülő hóbort. A fenntarthatóság ma már sokkal inkább vállalati értékteremtő tényező, értéknövelő eleme a működésnek.

Milyen üzleti lehetőségeket jelenthet az Alteo számára a klímavédelem súlyának növekedése?

Mindhárom nagy üzletágunktól növekedést várunk. A 22 energiatermelő létesítményünknek már most is a fele megújuló alapon működik, s szeretnénk újabb elemekkel bővíteni a portfóliónkat hő- és villamos energiában egyaránt. Ennek érdekében a Magyarországon releváns összes technológiával foglalkozunk. Több zöldmezős fejlesztést előkészítettünk, ezek csak a startpisztolyra várnak, de folyamatosan vizsgáljuk az akvizíciós lehetőségeket is.

Az ipari vállalatok számára a SmartEnergy Management szolgáltatások testreszabott megoldásokat kínálnak, mivel ezen a téren csak így lehet előrejutni. Minden cégnek mások az igényei, nincs két ugyanolyan vállalat. E szegmensben is látunk potenciált, főleg a Párizsban történtek fényében.

A harmadik üzletágunk az energiakereskedelem. Ez volt az Alteo legelső tevékenysége, évek óta bővül a villamos energia kiskereskedelmi üzletágunk, és e szegmensünk a Sinergy megvételével tovább bővült: most már van egy saját virtuális erőművünk, és ott vagyunk a villamos energia nagy- és kiskereskedelemben is. Emellett most már a gázkereskedelemben is érdekeltek vagyunk, ezt a szolgáltatásunkat szándékaink szerint a következő gázévtől indítjuk. Ez azért hatalmas előrelépés, mert ezzel a háttérrel immár az iparvállalatoknak valóban teljes körű szolgáltatásokat tudunk majd nyújtani.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.