Elemzés

Beindulhat az amerikai olajexport

NRGreport | 2015.12.22. 07:58

A kongresszus idei utolsó törvényhozó ülésén feloldotta a 40 éve bevezetett olajembargót. Ezzel együtt az Egyesült Államokban eddig nem látott adókedvezményeket vezettek be a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházásokra.

Az amerikai kongresszus pénteki ülésén arról határozott, hogy feloldja a már majd 40 éve fennálló olajexport-embargót. Az amerikai olajkiviteli embargó feloldásának több oka is volt, többek között az Egyesült Államok hatalmas olajpalaboomja, az olcsó gázárak vagy az iráni nukleáris megállapodás.

Az Egyesült Államok 1975-ben vezette be a tilalmat (amely alól kivételt képeznek bizonyos tételek), egy OPEC-olajembargót követően. Az olajexportáló országok szervezetének embargója nyomán az olajárak az égbe szöktek, és ez hatalmas károkat okozott az amerikai gazdaságnak, amely akkor nagyban függött a külföldi olajtól. Az amerikai exporttilalmat azért vezették be, hogy megvédjék a hazai forrásokat, és hasonló kellemetlenségek ne forduljanak elő a jövőben.

Az olajexport-tilalomról itt írtunk bővebben.

Hogy milyen hatásai lesznek az exporttilalom feloldásának, arról megoszlanak a vélemények, egyelőre, ilyen nyomott olajárak mellett még nem lehet megbecsülni a következményeket, hangzott el a Yahoo Finance kerekasztal-beszélgetésén.

Mehet az olajexport, ha támogatják a megújulókat

Az exporttilalom feloldását a republikánusok egy deal részeként tudták véghezvinni: az alku másik oldalán a megújuló energiával kapcsolatos beruházások adópolitikai támogatása volt. A törvénycsomag így az eddigiek mellett további, igen jelentős adókedvezményekkel segíti a megújuló energiával kapcsolatos beruházásokat az USA-ban: további 3 évre meghosszabbította a napenergia hasznosítására vonatkozó költségelemek beépítése után járó 30%-os adójóváírást, amely 2006 óta vonatkozik a geotermikus energia, vízenergia, biogáz hasznosítására. (Korábban úgy volt, hogy 2016-ban lejár az eredetileg tíz évre adott adókedvezmény.)

A szélenergiával kapcsolatban is pozitív változások lesznek: 2016-ban itt is érvényben marad az adó-visszatérítés, 2017-ben azonban az állam elkezd kivonulni a piacszabályozásból, a két év múlva esedékes beruházásoknál pedig már 20%-kal csökkentik az adóból visszaigényelhető összeget.

A napelemes rendszerek terén is fokozatosan teret engednek a piacnak, 2021-ig lépcsősen csökkentik az adójóváírás mértékét, 2022-től ezt 10%-ban stabilizálják.

Elemzők a döntés következményeként 2020-ig 100 GW-nyi napelemes kapacitás kiépítésével számolnak. Ebben az időszakban mintegy 130 milliárd dolláros piaccal lehet tervezni, a kalkulációk szerint ebből 40 milliárd dollár kifejezetten az új törvénynek köszönhető. Ez a kiszámítható környezet a munkaerőpiacon is érezteti majd jótékony hatását, elemzők százezres nagyságrendűre becslik a megújuló projektek által teremtett munkahelyek számát.

Az olajipar korlátozását és a megújuló energia használatát szorgalmazó demokraták szerint képviselője, az olajexport felszabadításától várható CO2-emissziót legalább tízszeresen ellensúlyozzák majd a meglóduló alternatív energiaipar beruházásai. Független elemzők szerint is egyértelműen pozitív lesz az új törvény hatása az Egyesült Államok szén-dioxid-mérlegét tekintve.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.