Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Paks II: a Rothschild bankház tanulmánya szerint megtérül

NRGreport | 2015.12.23. 08:44

A Rothschild bankház a magyar kormány megbízásából elemezte a Paks II. beruházást, s megtérülőként értékelte. A bankház a nyilvánosan elérhető információkból dolgozott. A teljes elemzés nyilvános, letölthető.

A Miniszterelnökség úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a Paks II beruházás független gazdasági értékelését, amelyet a nemzetközi Rothschild bankház készített – olvasható a kormany.hu kormányzati portálon. A kormány az elemzés eredményeit Margrethe Vestager versenyjogi biztosnak is megküldte.

A miniszterelnökség közleménye szerint a Rothschild bankház elemzése tételesen reagál a megtérüléssel kapcsolatosan korábban harmadik felek által publikált kritikákra, amelyek félrevezető módon azt sugallják, hogy az új atomerőművi blokkok megépítése nem lenne gazdaságos. A nemzetközi bankház következtetése ezzel éppen szöges ellentétben áll: a Paks II projekt megtérülő beruházás, jó üzlet Magyarországnak. A tanulmány részletesen alátámasztja, hogy nincsen szükség állami támogatásra, a projekt a szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülő.

A Rothschild bankház elemzi a piaci áramárak várható alakulására ható tényezőket. Ez alapján megállapítja, hogy számottevő áremelkedés várható a villamos energia piacán, melynek következtében az új blokkok önköltségi áránál magasabb piaci árakra lehet számítani. Ennek következtében a Paks II bevételei elegendőek lesznek minden költség fedezésére, beleértve a tőke, a tőke kamatai, az üzemanyag, az üzemeltetés, a karbantartás, a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit is – foglalja össze a bankház megállapításait a Miniszterelnökség.

Az elemzés azt is megerősíti, hogy a Paks II projekt a liberalizált és összekapcsolt európai közös energiapiacok céljának megfelelően valósul meg. A beruházás hozzájárul az ellátás biztonságának javításához, a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez és a megfizethető áramár fenntartásához anélkül, hogy szükség lenne bármilyen garantált villamosenergia-átvételi árra vagy más állami támogatásra – olvasható a közleményben.

A Rothschild bankház elemzése angol nyelven a kormany.hu-n is elérhető.

A dokumentum figyelmeztetést (disclaimert) is tartalmaz, amely szerint a bankház elemzése a nyilvánosan elérhető adatokon alapszik, s az információkat a bankház nem ellenőrizte.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.