NRGreport
Menü

Állami vállalatok vezetik a legnagyobb olajcégek listáját

Továbbra is a nagy állami vállalatok állnak az első helyeken a világ legnagyobb olajcégeinek listáján, amelyet az Energy Intelligence gyűjtött össze. 

Az Energy Intelligence minden évben összeállítja a világ legnagyobb olaj- és gázipari vállalatainak rangsorát, amelyet a Petroleum Intelligence Weekly című szaklap közölt. A lista annyiban különleges, hogy ez az egyetlen olyan rangsor, amely az állami és a magántulajdonban lévő vállalatokat is összehasonlítja. 

Az idei rangsorban az első három hely mindegyikén nagy állami olajvállalat található, és az első tíz helyezett közül csupán négy jön a magánszektorból. A magáncégek közül az amerikai ExxonMobil áll a legelőkelőbb, negyedik helyen. Az első 25 helyezett több mint 60 százaléka többségben állami tulajdonú vállalat. A lap szerint a listán található 50 nagyvállalat adja a globális termelés 75 százalékát. 

A listát idén is a szaúdi állami olajvállalat, az Aramco vezeti mint a legnagyobb erőforrásokkal rendelkező állami vállalat. Érdekesség, hogy az Aramco 27 éve folyamatosan e lista első helyén található. 

A korábbi évek rangsoraival szemben idén az első tíz helyezett között szereplő két orosz cég, a Gazprom és a Rosznyeft helyet cserélt egymással, és a Rosznyeft immár megelőzi riválisát. 

A francia Total 14 év után tért vissza a legnagyobb tíz cég közé, köszönhetően elsősorban a downstream-üzletág megerősödésének. A Total az amerikai Chevront szorította ki a tízes listáról.   

Az idei lista egyfajta vihar előtti csendként is felfogható - mondta Jim Washer, a Petroleum Intelligence Weekly főszerkesztője. Ha visszatekintünk az elmúlt 20 évre, azt láthatjuk, hogy az 1995-ös 50-es listából 14 cég tűnt el a következő években, elsősorban a nagy vállalati fúzióknak köszönhetően. Washer nem tartja valószínűnek, hogy az idei listáról hasonló számban hullanak ki cégek az elkövetkező években, de az bizonyosnak látszik, hogy nagy változások történnek a szektorban néhány éven belül - írja a lap. 

A világ legnagyobb olaj- és gázipari cégeinek 10-es listája: 

1. Saudi Aramco - Szaúd-Arábia
2. National Iranian Oil Company (NIOC) - Irán
3. China National Petroleum Company (CNPC) - Kína
4. ExxonMobil - Egyesült Államok
5. Petroleos de Venezuela (PDVSA) - Venezuela
6. Royal Dutch Shell - Hollandia/Egyesült Királyság
7. BP - Egyesült Királyság
8. Rosznyeft - Oroszország
9. Gazprom - Oroszország
10. Total - Franciaország