Vállalatok

Hasít a Roszatom külföldön

NRGreport | 2015.12.29. 08:02

Az orosz Roszatom külföldi megrendeléseinek értéke meghaladta a 110 milliárd dollárt.

Oroszország atomenergia ügynöksége (Roszatom) több mint 8 százalékkal növelte a következő tíz évre szóló külföldi megrendeléseinek összértékét az idei év végére. 

A Roszatom egyik meg nem nevezett vezetője orosz újságíróknak elmondta, hogy az idei év végén több mint 110 milliárd dollárra rúgott a tízéves külföldi portfólió értéke, szemben az egy évvel korábbi 101,4 milliárd dollárral. Ha idén aláírták volna az Egyiptommal tervezett atomerőmű-építési projektet, akkor 140 milliárd dollár körül mozogna a külföldi megrendelésállomány értéke.

A négy reaktorral működő egyiptomi atomerőmű felépítéséről szóló megállapodást a tervek szerint januárban írják alá. A 12 éves futamidejű projekt értéke 26 milliárd dollárt tesz ki.

A Roszatom célja az, hogy a következő két évben 160 milliárd dollárra növelje a tízéves külföldi portfólió értékét. 

Az állami vállalat exporttevékenységből származó bevétele idén 6,4 milliárd dollárt tett ki az előző évi ötmilliárd dollár után.

A Roszatom arra számít, hogy 2030-ra nyolcvan atomreaktor építésére kap külföldről megrendelést.

Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója szeptemberben azt közölte, hogy 12 országból 30 reaktor építésére van megbízásuk, további tíz blokkról pedig tárgyalások folynak. A megrendelések összértéke 300 milliárd dollárt tett ki, és Kirijenko szerint tovább fog növekedni.

  NRGreport
Címkék
#Roszatom  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.