Szabályozás

Oroszországba szállították Irán teljes dúsított uránkészletét

NRGreport | 2015.12.29. 09:57

Több mint 11 tonna alacsony dúsítású uránt szállított el Iránból egy orosz hajó hétfőn, így az ország jelenleg nem képes atomfegyver előállítására. 

Hétfőn egy orosz felségjelű hajó a júliusban aláírt atommegállapodás egyik legfontosabb részeként elszállította Iránból az ország szinte teljes alacsony dúsítású uránkészletét. A szállítmány útnak indítása azt jelenti, hogy Irán jelenleg nem rendelkezik elegendő hasadóanyaggal atomfegyver előállításához – írja a CNBC

A szállítmány elindulását hivatalosan John Kerry amerikai külügyminiszter jelentette be, és az orosz atomügynökség, a Roszatom szóvivője is megerősítette. Kerry szerint ez az egyik legfontosabb lépés Irán kötelezettségei közül, és emlékeztetett, hogy az országot sújtó szankciókat néhány héten belül feloldják. Ekkor Irán közel 100 milliárd dollárnyi külföldön zárolt vagyonhoz férhet hozzá, és ami még ennél is fontosabb, újra megjelenhet a nemzetközi olajpiacon. 

Az uránkészlet békés átadását Barack Obama is eddigi külpolitikája egyik legnagyobb sikereként könyvelte el. Alig egy évvel ezelőtt az Obama-adminisztráció több tagja is kétségének adott hangot, hogy Irán önként lemond arról az uránmennyiségről, amelynek segítségével potenciális atomnagyhatalommá válhatna. 

John Kerry azt is közölte, hogy a Mihail Dugyin nevű orosz szállítóhajó több mint 11 tonna nukleáris fűtőanyagot szállít. A szállítmány egy része 20 százalékos tisztaságú dúsított urán, ez áll a legközelebb ahhoz, hogy fegyverek előállítására legyen alkalmas. Iráni hivatalos források szerint az uránkészletet orvosi célú izotópok előállítására használták volna, de ha így is van, ez a mennyiség mindenképpen kockázatot jelentene, mivel kevés további dúsítás szükséges ahhoz, hogy atomfegyvert is lehessen gyártani belőle. Az uránkészlet átadásával egyébként az iráni atomfegyver előállításához szükséges idő az eddigi 2-3 hónapról egy évre nő a szakértők szerint. 

A szállítmány átadásán felül Irán – egyéb lépések mellett – folytatja a dúsító centrifugák szétszerelését, valamint szétszerelnek egy plutóniumreaktort is az ország területén. A hivatalos iráni híradások egyébként fűtőanyagcseréről szólnak, ugyanis az uránkészlet elszállításával párhuzamosan Irán természetes uránt kap elsősorban Kazahsztánból, de ahhoz, hogy ezt az anyagot akár békés célra is felhasználják, hosszas és bonyolult előkészítő folyamatok szükségesek – írja a CNBC. 

  NRGreport
Címkék
#atomfegyver   #Irán   #uránkészlet  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.