Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Oroszország a szaúdiakat okolja a recesszióért

NRGreport | 2015.12.30. 09:37

Az erősen olajfüggő orosz gazdaság minden jel szerint idén is recesszió felé tart, ami Alexander Novak energiaügyi miniszter szerint csak és kizárólag Szaúd-Arábiának köszönhető – írja az Oliprice.com

Az orosz GDP novemberben 4 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi bázishoz képest, az októberi csökkenés pedig 3,7 százalékos volt 2014 azonos hónapjához képest, az orosz Gazdasági Minisztérium legfrissebb adatai szerint. Az okok, nem meglepő módon a 18 hónpja zuhanó olajárakban keresendők. Tavaly nyár óta az akkor 100 dollár körüli hordónkénti olajár mára 40 dollár alatti szintre esett vissza. 

Mivel az orosz állam bevételeinek fele az olajkitermelésből származik, a 2016-os pénzügyi évben 3 százalékos költségvetési hiányt prognosztizálnak. Az olajiparban működő cégek nyereségessége is csökken, ezért minden jel szerint a jelenlegi recesszió akár két évig is eltarthat – vélik az elemzők. 

Andrej Klepah, az orosz Vnysekonombank vezető elemzője szerint a gazdaságban tapasztalható jelek mellett politikai okok is közrejátszanak abban, hogy a negatív trend folytatódik. Utóbbiak közül legfontosabbnak az Oroszországot az ukrajnai beavatkozás miatt sújtó nemzetközi szankciókat nevezte meg a szakértő. Ezek mellett persze az alacsony olajár is növeli a negatív hatásokat, és ezért Moszkva kizárólag Szaúd-Arábiát teszi felelőssé. 

Az olajár 2014 júniusában kezdte máig tartó mélyrepülését, nagyrészben az észak-amerikai és oroszországi termelési szintek növekedésének köszönhetően, amely nagyobb kínálatot eredményezett, mint amennyit a keresleti oldal fel tudott volna szívni. Az árzuhanás ellenére a szaúdiak által irányított OPEC legutóbbi bécsi találkozóján ismét nem született döntés a tagországok termelésének visszafogásáról, sőt ellenkezőleg, a szervezet a napi 30 millió hordós kitermelés fenntartásáról döntött. 

Az OPEC-et gyakorlatilag irányító szaúdi olajminiszter, Ali al-Naimi szerint a cél az árak alacsonyan tartása volt annak érdekében, hogy a szervezet megtartsa piaci részesedését. Ezeken az árakon ugyanis a drágább hidraulikus repesztéssel bányászó Egyesült Államoknak egyre kevésbé nyereséges a kitermelés, és a hideg időjárással küzdő orosz olajcégek sem tudják csökkenteni a termelésüket, mivel a kutak leállításával a berendezések könnyen elfagyhatnak, ezt pedig egyik cég sem szívesen kockáztatja. Az OPEC váratlan döntése pedig nemcsak az olajárak további esését eredményezi, hanem az orosz gazdaságot is lefelé hajtja. 

Novak miniszter egy, az állami Rosszija 24-nek adott hétfői interjúban azt mondta, hogy a szaúdiak idei napi másfél millió hordós termelésnövelése tulajdonképpen destabilizálta a piacokat. A nemzetközi szankciók alól felszabaduló Irán megjelenése a piacokon pedig tovább nehezítheti Oroszország helyzetét a miniszter szerint.  

A borús előjelek ellenére azért van némi remény arra, hogy 2016 folyamán stabilizálódhat az olaj ára. Az OPEC december 23-án közzétett éves jelentésében a piaci feltételek fokozatos javulását várja, mivel a növekvő kereslet és az OPEC-en kívüli olajtermelő országok lassabb termelésnövekedése kiegyenlíti majd a jelenlegi túlkínálatot és egy jóval kiegyensúlyozottabb piacot eredményez. 

Interjújában az orosz energiaminiszter is optimista véleményének adott hangot – talán épp az OPEC-jelentésre reagálva -, amikor azt mondta, hogy a kereslet és kínálat görbéi talán találkoznak 2016 második felében, ami kiegyensúlyozza majd a piacot – írja az Oilprice.com. 

Az olajpiac 2015-ös legfontosabb történéseiről szóló cikkünket itt olvashatja. 

  NRGreport
Címkék
#olajár   #OPEC+   #Oroszország   #Szaúd-Arábia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.