NRGreport
Menü

Egymásnak estek az arab nagyhatalmak

Napok alatt látványosan megromlott a viszony a két közel-keleti politikai és vallási hatalom, Szaúd-Arábia és Irán között, ami mostanra odáig fajult, hogy a két ország megszakította a diplomáciai kapcsolatokat. Ha nyílt háború bontakozna ki a két ország között, az könnyen harctérré változtathatná az egész közel-keleti térséget, így a helyzet nagyon is kiélezett. Az olaj átmenetileg megugrott a hírre, a rali azonban egyelőre nem bizonyult tartósnak.

A Portfolio.hu a szaúdi-iráni konfliktus olajárakra gyakorolt hatásának kérdését és a hosszabb távú olajpiaci kilátásokat járta körül.

A konfliktust az váltotta ki, hogy a szaúdiak január másodikán évtizedek óta nem látott tömeges kivégzést hajtottak végre. Ez összesen 47 embert érintett, köztük Nimr al-Nimr síita főpapot, akit évekkel korábban már halálra ítéltek Szaúd-Arábiában, most pedig terrorizmussal vádolt emberekkel együtt oltották ki életét. Mindez komoly felháborodást váltott ki a térségben, számos helyen tüntetések bontakoztak ki, Iránban pedig szaúdi diplomáciai épületeket támadtak meg. Erre válaszul pedig Szaúd-Arábia megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal.

Az olajban gazdag régióknál a geopolitikai kockázatok erősödése az olaj árának hirtelen emelkedését okozza, ez nem volt most sem másként, a Brent hétfőn napon belül jelentős, 4 százalék körüli emelkedést produkált, ez azonban nem tartott sokáig, a nap végére az európai benchmark olajfajta kurzusa már mínuszba került.

Az utóbbi 1-1,5 évben az olajnál a fundamentumok változására kellett figyelni, ez ugyanis igen jól meghatározta az árak alakulását. Sokak szerint most is ez lehet a helyes út: az olajárra a kialakult konfliktushelyzetnek akkor van hatása, ha a mögöttes fundamentumokra van hatása, vagyis elsősorban a kitermelésre. Amíg ez nem akadozik, a szállítási, kitermelési infrastruktúra nem sérül, addig elviekben nem indokolt a két ország közti konfliktust beárazni. Erre vonatkozóan valamelyest megnyugtató lehet, hogy helyi sajtóhírek szerint a két ország jelezte, nem akar háborút. Az már más kérdés, hogy ezt részben azzal indokolták, hogy egy összecsapás az egész térséget felforgatná.

A teljes elemzés a Portfolio.hu-n olvasható.

Forrás: NRGReport