Fenntarthatóság

A kite-vitorla forradalmasíthatja a szélenergia-ipart

NRGreport | 2016.01.06. 13:00

A költséges és a környezetvédők által is sokszor ellenzett szélturbinák helyett kite-vitorlákkal használná ki a szél energiáját egy brit cég. 

A szélenergia hasznosítása napjainkban leginkább szélturbinákkal történik, de ennek a megoldásnak több hátránya is van. A szárazföldi és tengeri szélerőművek kialakítása nem olcsó mulatság, ráadásul egyre több környezetvédő szervezet is tiltakozik az újabb szélerőművek létesítése ellen, mivel veszélyeztetik a madárállományt és sok esetben a látképet is elcsúfítják. 

Ezeket a problémákat elkerülendő, több európai és amerikai cég is egy újfajta eljáráson dolgozik, amelyek kite-vitorlákat, szárnyakat használnának energiatermelésre. Az egyik brit cég, a Kite Power Solutions már komoly teszteket is végrehajtott, hogy kipróbálják az eljárás alkalmazhatóságát – írja az Oilprice.com

A kite-vitorlás energiatermelés előnye, hogy jóval olcsóbb a jelenlegi megoldásoknál. A hagyományos szélerőműveket olyan területre telepítik, ahol többé-kevésbé állandó és erős a légmozgás. Az ilyen területek nagy része a tengeren található, viszont ezeken a helyeken a szélturbinák felállítása és működtetése – az erős beton- és acélalapokkal, illetve a kiszolgáláshoz és a szervizeléshez szükséges hajókkal – nagyon költséges. 

Forrás: Kite Power Solutions

Az új eljárás többféleképpen is működhet, de az a közös bennük, hogy a vitorlák nem helyhezkötöttek, hanem egy fix ponthoz rögzítve, a vitorlához erősített zsinórzat adta kereteken belül mozoghatnak a széliránytól, vagy például a magasságtól függően. Ráadásul a rendszer úgy is működik, hogy maguk a vitorlák a tenger felett repülve termelik az energiát, a rögzítés (ahol az áramtermeléshez használt generátorok is vannak) viszont a szárazföldön kap helyet. 

A Kite Power Solutions megoldását a The Guardian mutatta be egy korábbi cikkében. A cég elképzelései szerint a szárazföldön vagy egy rögzített pontonon álló generátorhoz egyszerre két kite-vitorlát kötnek. A vitorla a szél erejét felhasználva akár 750 méteres magasságig is felemelkedhet, és miközben emelkedik, egy csörlőberendezésen keresztül hajtja meg a generátort. Amint elérte a maximális távolságot, amelyet a kötélzet hosszúsága ad meg, a vitorlát "lebegő" üzemmódba kapcsolják. Ekkor megszűnik a terhelés a kötélzeten, és a vitorlát egyszerűen viszahúzzák a kiindulópontra. Ezalatt a generátorhoz kapcsolt másik vitorla emelkedik a magasba szintén energiát termelve a mozgással, így a két vitorla egymást váltva gyakorlatilag folyamatosan elláthatja feladatát. A cég elképzelése szerint egy generátorra akár több, "sorosan kapcsolt" kite-vitorla is köthető, így növelni lehet a termelt energia mennyiségét.

A technológia elterjedésének egyik nagy akadálya lehet, hogy a szélturbinákkal ellentétben egy kite-vitorla jóval kevesebb ideig használható, így azt a problémát is felveti, hogy vajon megéri-e egy cégnek az infrastruktúra kialakítása? A szélturbinák akár évtizedekig is működőképesek, egy vitorla pedig ennek töredékéig lehet csak életképes. A kite-technológia támogatói szerint ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a megoldás ne lenne hatékony. Igaz ugyan, hogy a vitorlákat jóval sűrűbben kell cserélni, mint mondjuk egy turbinalapátot, de a kite-ok is olcsóbbak, és még a gyakori pótlás mellett is profitábilisan működtethető egy ilyen szélerőmű – vélik a kite-pártiak. 

Olyannyira, hogy a Kite Power Solutions biztató kísérletei meggyőzték a brit energiaügyi minisztériumot is, hogy érdemes áldozni a technológia kifejlesztésére, így a reménybeli állami támogatásokkal együtt még kedvezőbb finanszírozás mellett valósíthatók meg ezek a tervek. 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.