Vállalatok

LNG: Katarnak nem a méret számít

NRGreport | 2016.01.06. 10:06

A világ legnagyobb cseppfolyósított földgázexportőrének számító Katar nem a kitermelt gáz mennyiségével, hanem a hatékonysággal próbálja megőrizni piacvezető pozícióját. 

A világ cseppfolyósított földgáz- (LNG) kitermelése becslések szerint 2018-ra a jelenlegi érték harmadával, 330 millió tonnára nő éves szinten. E mennyiség legnagyobb része az Egyesült Államokból, illetve Ausztráliából érkezik majd a piacokra, és a két ország legfőbb célja, hogy kimozdítsa piacvezető pozíciójából a jelenlegi első Katart – írja a Rigzone.com

Az arab állam ugyanakkor nem követi a legnagyobb olajexportőrnek számító Szaúd-Arábia példáját, amely a piaci részesedés megőrzése érdekében a kitermelés növelésével alacsonyan tartja az olajárakat. Ehelyett a hatékonyságra helyezi inkább a hangsúlyt és abból próbál tőkét kovácsolni, hogy itt a világon a legalacsonyabbak az LNG kitermelési költségei. Katar helyzeti előnyét adja az is, hogy monarchia ellenőrzi az LNG-szállítási útvonalak többségét, így akár nagyobb mennyiségű gázt is viszonylag könnyen tud nagy távolságokra szállítani. 

Ibrahim Ibrahim, a katari RasGas alelnöke egy interjúban elmondta, hogy sok állam rendelkezik földgázzal, de integrált megoldásai a gáz kitermelésére, szállítására, fogadására és értékesítésére már nem sok országnak van. Ennélfogva Katar nem is törekszik mindenáron a piacvezetői szerep megőrzésére. 

A LNG piacán hasonló jelenségek játszódtak le az elmúlt egy évben, mint az olajpiacokon. Az ázsiai szállítású gáz ára például 60 százalékot esett a 2014-es csúcs óta. Ráadásul a katari gáz legnagyobb felvevőpiacainak számító Japán, Dél-Korea és India a jelenleginél kedvezőbb feltételek kiharcolásáért küzdenek. A hosszú távú megrendelések árai nagyjából 2020-ig érvényesek, és ha a túlkínálat a jelenlegi ütemben nő, ezek a nagy vásárlók jelentős kedvezményekre számítanak. 

Katar a 2014-es évben 76,4 millió tonna LNG-t exportált, ami a világtermelés 32 százaléka. A globális kínálat növekedésével a piacra lépő új szereplőknek, de a már jelenleg is működő kitermelőknek nem feltétlenül éri meg több milliárd dolláros költséggel új gázüzemek vagy terminálok létesítése. Katar hatalmas helyzeti előnye, hogy gyakorlatilag a teljes ellátási láncot egy kézben tudja tartani a kitermeléstől, a szállításon át az értékesítésig, ez pedig olyan előny, amelyet a versenytársak nehezen tudnak leküzdeni – mondta a Rigzone-nak Allison Wood, a Control Risks Group Ltd. iparági szakértője. 

Oszd meg és uralkodj

Az arab monarchia ráadásul vegyesválallatok létrehozásával és a rivális országok cégei tulajdonrészeinek megvásárlásával is erősíti ezt a pozíciót. Ahelyett, hogy a kitermelési szintek növelésével versenyezne, például az Egyesült Államokkal, nemrégiben 70 százalékos tulajdonrészt szerzett az Exxon Mobil olajcéghez tartozó Golden Pass Products LLC-ben, amely a hatósági enegedélyek beszerzése után gázt szeretne exportálni Texasból. 

A nagy katari LNG-cégek, a már említett RasGas vagy a Qatargas összesen 14 cseppfolyósító üzemet működtet vegyesvállalati rendszerben, és partnerei között olyan nagyágyúk találhatók, mint az Exxon Mobil vagy a Royal Dutch Shell. A RasGas éves szinten 35 millió tonna cseppfolyósított gázt állít elő, a Qatargas még ennél is többet, 42 millió tonnát. Ezenfelül a katari állam tulajdonában van a világ egyik legnagyobb LNG-szállításra alkalmas hajóflottája, de van részesedése különböző fogadóterminálokban is a világ minden pontján. E rendszer tette lehetővé például, hogy 2011-ben, amikor a fukusimai atomkatasztrófa után Japán leállította atomerőműveit, Katar gyakorlatilag azonnal nagy mennyiségű gázt tudott szállítani a szigetországba. 

Hatalmas gázkészlet, hatalmas gazdagság

Katar tíz év alatt vált a világ legnagyobb LNG-gyártójává és 2006 óta őrzi ezt a vezető szerepet. A 2,4 milliós lakosú ország rendelkezik a világ harmadik legnagyobb földgázkészletével. A hatalmas gázvagyon meglátszik az egy főre eső nemzeti össztermékben is: 2014-ben ez 134 182 dollár volt, szemben a szaúdi 49 537 dollárral. Az egy egységnyi LNG előállítási költsége itt a legalacsonyabb a világon: 1 millió BTU (British Thermal Unit, nagyjából 293 kilowattóra) cseppfolyósított földgáz előállítása 1,60 dollárba kerül, míg ugyanezt a mennyiséget az Egyesült Államokban 7,60, Ausztráliában pedig 13,50 dollárból tudják előállítani. 

  NRGreport
Címkék
#Katar   #LNG  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.