Vállalatok

Ukrajna tavaly megduplázta az uniós földgázimportot

NRGreport | 2016.01.06. 11:52

A legnagyobb részt Szlovákiától vásárolta Ukrajna. Magyarország félmilliárd köbméter gázt szállított.

Ukrajna 2015-ben kétszer annyi földgázt importált az Európai Unióból, mint az előző évben – közölte szerdán az Ukrtranszhaz állami gázszállító vállalat.

A közlemény szerint 2015-ben az unióból érkezett földgáz mennyisége elérte a 10,3 milliárd köbmétert. Ennek java részét, 9,7 milliárd köbmétert Kijev Szlovákiából importálta, Magyarországról félmilliárd, Lengyelországból pedig 0,1 milliárd köbmétert.

Emellett Ukrajna jelentősen csökkentette a földgázbehozatalt Oroszországból. Míg 2014-ben 14,5 milliárd köbmétert, addig tavaly csupán 6,1 milliárdot importált.

Ukrajna tavaly november végén állította le a földgázbehozatalt Oroszországból. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szavai szerint azért, mert Moszkva jóval drágábban kínálta Ukrajnának a gázt, mint amennyiért Kijev azt az Európai Unióból beszerezte.

2015 végén a Gazprom orosz állami gázóriás ezer köbméterenként 227 dolláros árat szabott az ukrán Naftohaz gázvállalat számára. Kijev nem zárkózik el az elől, hogy idén – amennyiben szükségessé válik – ismét vásároljon földgázt Oroszországtól, de legfeljebb csak 207-208 dollárért kész megvenni. 2016-ban a várakozások szerint Ukrajna az Európai Unióból 175-180 dollárért tudja majd beszerezni a gázt.

  NRGreport
Címkék
#EU   #földgázszállítás   #Ukrajna  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.