Szabályozás

Paks II.: ezek az unió versenyjogi aggályai

NRGreport | 2016.01.07. 04:30

Súlyos aggályokat fogalmazott meg Margrethe Vestager versenyjogi biztos a paksi projekttel kapcsolatban abban a levélben, amelyet az Európai Bizottság a napokban hozott nyilvánosságra.

Az állami támogatás potenciális összege Magyarország két új reaktorba eszközölt beruházásának teljes értéke, vagyis az államközi hitelmegállapodásban a nukleáris projektre becsült 12,5 milliárd EUR, továbbá minden olyan további összeg, amire a Paks II.-nek szüksége lehet a kivitelezési szakasz alatti finanszírozáshoz – olvasható Margrethe Vestager versenyjogi biztos november 23-i keltezésű levelében, amelyet a bizottság csak a napokban hozott nyilvánosságra teljes terjedelmében, s Jávor Benedek, a PM európai uniós képviselője hívta föl rá a figyelmet.

Korábban a levélről csak egy összefoglaló közleményt adott ki a bizottság, amelyről lapunk is beszámolt. Ebből kiderült, hogy az Európai Bizottság  részletes állami támogatási vizsgálatot indított a paksi atomerőmű tervezett két új reaktorának építéséhez Magyarország által nyújtott finanszírozás ügyében.

A levélből részletesen kiderülnek a versenyjogi biztos aggályai. Szerinte legalábbis a kockázata fennáll annak, hogy a Paks II. beruházás torzítani fogja a versenyt. Mint írja, az EU-ban a villamosenergia-piac liberalizált, a villamosenergia-termelők részt vesznek a tagállamok közötti kereskedelemben. Továbbá, Magyarország villamosenergia-infrastruktúrája viszonylag erős, a szomszédos országokhoz stabil (a hazai telepített kapacitás 30 %-ának megfelelő) összeköttetésekkel kapcsolódik. Bár Magyarország nettó importőr, Magyarország exportálja is a villamos energiát, nemcsak a másnapi termékek összekapcsolt cseh-szlovák-magyar-román piacára (2014 óta működik), hanem Ausztriába és Horvátországba is. A bejelentett intézkedés lehetővé teszi a nagy kapacitások fejlesztését, amelyek egyébként alternatív technológiákat használó más, magyarországi vagy más tagállambeli piaci szereplők által eszközölt magánberuházások tárgyát képeznék. Továbbá, mivel a villamosenergia-kereskedelem határokon átnyúló, a valamely vállalatnak nyújtott bármilyen szelektív előny potenciálisan érintheti az EU-n belüli kereskedelmet – olvasható a levélben.

Az is kiviláglik a dokumentumból, hogy a bizottságnak erősek a kétségei, hogy jól számolták ki a projekt belső megtérülési rátáját.

A levélben az is olvasható, hogy a bizottság tudomásul veszi, hogy már meghozták az eredeti beruházási döntést, azonban a végső beruházási döntést, mellyel a Paks II. visszavonhatatlanul megrendeli a két új reaktort érintő kivitelezési munkákat, még nem hozták meg – félreérthetetlenül utalva arra, hogy a projekt leállítását a bizottság reális lehetőségnek tekinti. A dokumentum azonban egyelőre csak kétségekről ír, a bizottság vizsgálata még nem fejeződött be.

A teljes levél elolvasható itt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.