Elemzés

13 éves mélyponton az olaj

NRGreport | 2016.01.13. 08:42

Áttört az olaj ára egy fontos lélektani támaszt, amikor 30 dollár alá esett a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate. A Brent még tartja magát, de 2016-ban eddig már közel 20 százalékos mínusz van az olaj árában.

A West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára helyi idő szerint délután két óra körül februári szállításra 1 dollár 44 centtel 29,97 dollárra esett a New York-i árupiacon. Utoljára 2003 decemberében fordult elő, hogy 30 dollár alatt volt a WTI ára.

A vezető New York-i tőzsdeindexek és az olajárak csökkenésével párhuzamosan a nemzetközi devizapiacon gyengülni kezdett a dollár: az euróval és a japán jennel szemben is veszteségesbe fordult át az árfolyama.

Az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj még tartja magát: este fél kilenc körül márciusi szállításra hordónként (159 liter) 30,95 dollárba került, 93 centtel, 2,92 százalékkal csökkent az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. Napi csúcspontján 32,67 dolláron, 2,47 százalékos pluszban állt, napi minimumát 30,55 dolláron ütötte meg.

2015-ben több mint 30 százalékkal csökkent a kőolaj világpiaci ára, az idei év eleje óta pedig további közel 20 százalékkal lett olcsóbb a fekete arany. A túlkínálat és a nyomott kereslet által jellemezhető piac továbbra is nyomás alatt áll, mivel a kitermelők nem hajlandóak visszafogni a termelést.

Az olaj árának meredek esése már több OPEC-tagot is lépésre kényszerít, akik nem értenek egyet a szaúdiak vezette stratégiával. Erről írtunk tegnap.

Kisebb-nagyobb megszakításokkal lassan másfél éve tart az olajárak lejtmenete. Az amerikai WTI könnyűolaj árfolyama a 2014-es nyári 100 dollár feletti jegyzésekhez képest csaknem 70 százalékot esett. A mostanihoz hasonló heves olajáresésre a múltban is akadtak példák, írta Vágó Attila, a Concorde vezető elemzője az Index.hu-n. A XIX. század óta számtalan ciklus zajlott le az olajárakban, amelyeket keretbe foglaltak az úgynevezett hosszabb időtartamú olajár-szuperciklusok.

Ez utóbbiak általában 21 és 32 évig tartanak, az átlagos időtartamuk pedig 27 év. Ha hihetünk az ábrán látottaknak, a jelenlegi olajár-szuperciklus közepén járunk, ahonnan a múltbeli minták alapján tartósan alacsony olajárkörnyezetnek kellene beköszöntenie.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #olaj   #olajár-csökkenés   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.