Elemzés

Az olaj miatt is alakult a vártnál jobban a kínai külkereskedelem

NRGreport | 2016.01.13. 10:53

A vártnál jóval kisebb mértékben csökkent a kínai külkereskedelmi forgalom decemberben éves összehasonlításban.

A dollárban kifejezett export értéke 1,4 százalékkal mérséklődött, az import 7,6 százalékkal esett vissza – jelentette a kínai központi vámhivatal szerdán. A kereskedelmi többlet értéke meghaladta a 60 milliárd dollárt, 6 milliárddal volt magasabb, mint novemberben. Az export novemberben 6,8 százalékos, míg az import 8,7 százalékos csökkenést mutatott éves bázison.

A kivitel pozitív alakulásában megfigyelők szerint szerepe lehetett a kínai valuta múlt év végén kezdődött leértékelődésének. Az importot valószínűleg az befolyásolta, hogy a vállalatok egy része jó áron készletre bevásárolt kőolajból és más nyersanyagokból. Az olajimport rekordot mutatott.

2015-ben az export a kínai vámhivatal számításai szerint 1,8 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva, míg az import 13,2 százalékos visszaesést mutatott. A kereskedelmi forgalom összértéke 7 százalékkal volt kevesebb, mint 2014-ben. Ezt Huang Szung-ping, a vámhivatal szóvivője elsősorban a nyersanyagárak alakulásával és a csökkenő kereslettel magyarázta.

Elemzők szerint a friss statisztikák a kínai gazdaság stabilizálódásának jelei. Becslések szerint a kínai gazdaság növekedése 2015-ben a kormányzati terveknek megfelelően 7 százalék körül alakul majd, ami az elmúlt negyedszázad legalacsonyabb mértékét fogja jelenteni.

  NRGreport
Címkék
#Kína   #külkereskedelem   #olaj  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.