NRGreport
Menü

Mikor jön a fordulat az olaj árában?

A legtöbb elemző szerint idén nyár elején már 50-65 dollár között lesz a nyersolaj világpiaci ára. Addig azonban még további esés jöhet, egyesek szerint nagyobb is, mint eddig gondolták. Van, aki már 10 dolláros padlót emleget.

A Morgan Stanley elemzése a napokban jelent meg, amelyben az erős dollár olajra kifejtett hatásáról figyelmeztettek, és közölték: ez akár 20 dolláros mélységekbe is viheti az energiahordozó árát. A Royal Bank of Scotland nem várt sokáig, hogy rátegyen egy lapáttal: most 16 dolláros szintet valószínűsítenek, és az olajpiac hangulatát a Lehmann Brothers 2008-as összeomlása előttihez hasonlítják – írta a CNN Money.

A Standard Chartered elemzői szerint azonban még ez a prognózis sem elég szigorú: a brit bank legfrissebb publikációjában 10 dolláros olajárról ír, ezt a szintet 2001 novembere óra nem láttuk.

A most kedden elért 30 dollár alatti szint 2003 decemberében volt tapasztalható legutóbb, 18 hónap alatt 72 százalékos zuhanást mutat. A borúlátás ellenére a legtöbb elemző úgy látja, hogy idén fordulat következik be: a konszenzus szerint 50-65 dollár közé emelkedhet a nyersanyag ára már júliusra. Ezek alapján izgalmas hullámvasútnak nézünk elébe.

Forrás: NRGReport, CNN Money