Vállalatok

Baljós spirálba kerülhet a Petrobras

NRGreport | 2016.01.18. 16:01

A kínai gazdaság jelenlegi bizonytalankodása mindenkit aggodalommal tölt el, de azokat az országokat különösen sújtja, amelyek Kína óriási nyersanyagigényéből húztak hasznot. Ilyen ország Brazília is, ahol az ország zászlóshajójának számító állami olajcég, a Petrobras küzd a legnagyobb gondokkal. 

A nyersanyagok iránti kínai keresletcsökkenés látványosan mutatkozik meg a brazil értéktőzsdén, ahol a vállalatok 20 százaléka nyersanyag-kitermeléssel és ezek exportjával foglalkozik. A nyersanyagok, elsősorban az olaj árának zuhanása azt eredményezte, hogy tavaly május óta egyharmadával esett az index értéke – írja az Oilprice.com

A brazil vállalatok közül a legnagyobb veszteségeket az állami olajcég, a Petrobras szenvedi el. A vállalat több, párhuzamosan jelentkező problémával is kénytelen megküzdeni egyszerre: az évekkel korábban tervezett ambiciózus kitermelési szinteket meg sem közelíti a tényleges termelés, az olajvállalatok közül a Petrobras rendelkezik a legnagyobb adósságállománnyal a világon, sújtja a céget az alacsony olajár, sőt a korábbi vezetés korrupciós botrányai sem vetnek jó fényt rá. 

A New York-i értéktőzsdén jegyzett Petrobras részvényei 70 százalékot veszítettek értékükből 2015 májusa óta, a 2008-as csúcsértékhez képest pedig nem kevesebb mint 98 százalékkal érnek kevsebbet a cég papírjai. A vállalat pénzügyi teljesítménye tehát csapnivaló, ráadásul ez kihat a Petrobras hosszú távú olaj- és gázkitermelésre vonatkozó kilátásaira is. Emiatt a cég január 12-én ismét csökkentette az öt évre vonatkozó kitermelési várakozásait. 

A legújabb verzió szerint a 2015-2019-es időszakban 98,4 milliárd dolláros kiadással kalkulál a cég, ami 32 milliárd dollárral, nagyjából 25 százalékkal kevesebb az eredetileg tervezettnél. Sikereinek csúcsán a Petrobras egy ötéves ciklusra 200 milliárd dollár körüli kiadást tervezett.  

A költségek elfaragása azt is jelenti, hogy a cég a korábbihoz képest jóval szerényebb termelési célt fogalmaz meg 2020-ra. A vállalat szerint az évtized végére napi 2,7 millió hordó olajat termelnek majd a kutak, ami a 2015-ös szinthez (2,2 millió hordó) képest szerény növekedés. Néhány évvel ezelőtt ennél jóval optimistábbak voltak a Petrobras vezetői: akkor 4 millió hordós napi kitermelést prognosztizáltak 2020-ra. 

A költségek csökkentése és a szerényebb kitermelési várakozások azt eredményezik, hogy a vállalat növekedése nem lesz elegendő a hatalmas adósságállomány leküzdéséhez – vélik a szakértők. Ezért az adósságspirálból csak egyetlen módon tud kikeveredni a vállalat, a vagyonelemeinek áruba bocsátásával. A jelenlegi árak mellett ugyanakkor ezzel a stratégiával a reméltnél kisebb bevétele keletkezhet csak, hiszen a vagyonelemek ára a nyersolaj árával párhuzamosan esik. 

A Petrobras azt tervezi, hogy 14,4 milliárd dollár értékben szabadul meg egyes vagyonelemektől 2016-ban, a következő években pedig további 43 milliárd dolláros bevételre számít hasonló lépésektől. A túlságosan magas adósságállomány, valamint a termelésre és a fejlesztésekre fordítható összegek csökkenésével, ezek így együtt sötét jövőt jósolnak Brazília ikonikus vállalatának – írja az Oilprice.com.

  NRGreport
Címkék
#Petrobras  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.