Vállalatok

Jövőre már osztalékot fizetne az E2

Végh Zsófia | 2016.01.18. 04:30

Idén hatvan milliárd feletti bevétellel és adózás utáni pozitív eredménnyel kalkulál Krascsenics Roland, a MET és Magyar Telekom közös cégének, az E2-nek a vezérigazgatója, aki már 2017-től fizetne osztalékot az anyavállalatoknak. A hazai piacon idén nem terveznek felvásárlást, de a teljes régiót vizsgálják terjeszkedés szempontjából. Ha üzletileg racionálissá válik, nincs elvi, kizáró ok, hogy az E2 a lakossági szegmens felé forduljon – erről is beszélt az NRG Report kérdésére a vezérigazgató. Az új cég közbeszerzéseken is indulni fog. Interjú.

 

Miben tér el az E2 más energiaszolgáltatóktól?

Krascsenics Roland vezérigazgató, E2 Hungary

Krascsenics Roland diplomáját pénzügyi szakirányon szerezte a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen. Szakmai pályafutását az Ernst&Young-nál kezdte, ezt követően csatlakozott a Magyar Telekomhoz, ahol 2002 óta vezetőként marketing, pénzügyi, stratégiai, innovációs és üzletfejlesztési területeken szerzett szerteágazó tapasztalatokat. 2011 óta irányította a Magyar Telekom energiapiaci aktivitásait, 2014-től pedig ő felügyelte a társaság egyéb non-core üzleti területeit. 2016. január 1-től E2 Hungary vezérigazgatója.

A vállalat szellemisége az anyavállalati háttérből adódik: a MET részéről az energetikai szakértelem a legfontosabb, a Magyar Telekom pedig a hazai mobil- és távközlési piacon megedződött szereplőként többek között profi ügyfélkiszolgálási gyakorlatának is köszönheti sikerét. Az E2 eredetileg a Magyar Telekom és a MOL 2013-as stratégiai megegyezésén alapul, majd közel két évig tartottak tárgyalások a MET-el, mire létrejött ez az 50-50% tulajdonosi hátterű cég. Az E2 az anyavállalatoktól függetlenül működő, saját üzleti célokkal és önálló identitással rendelkező vállalat, amely büszke a gyökereire, és szeretne építeni azokra az értékekre, amit az alapítók képviselnek.  Azért van üzleti kapcsolat: meghatározó nagykereskedelmi partnerünk a MET csoport, az MT az informatikai és telekommunikációs hátteret biztosítja.

A beszerzésnél nem kizárólagos partner a MET?

Van más partnerünk is.

A Telekom korábbi partnerei?

Igen.

Induláskor 4000 ügyfélről beszéltek. Hányan érkeztek a MT-tól, és hányan a MET-től? Milyen a cégméret szerinti eloszlás?

A Magyar Telekom teljes üzleti energia ügyfélkörét, több mint 2500 ügyfelet (kivéve a közbeszerzés útján szerzetteket) az E2 látja el. Az ügyfelek 60-65%-a érkezett a Telekomtól. Az ügyfélkör jól reprezentálja a mai magyar üzleti szféra minden szegmensét:a KKV-től a nagyipari fogyasztókig. A MET ügyfeleinek jó része szintén átkerült, a cégnél a nagykereskedelmi jelleggel ellátott nagyipari fogyasztók maradtak.

Hányan távoztak?

A tranzakció kapcsán nem tudok lemorzsolódásról.

Ügyfélszerzési terveik vannak-e idén?

Azért időzítettük január elsejére a tranzakció zárását, mert december 31-én lezárult az áramkampány. A gázkampány már korábban befejeződött.Folyamatosak az ügyfélmegkereséseink, tendereken is részt veszünk. Az iparág sajátosságaiból adódóan gáz esetében a tavasz lesz komolyabb csúcs, áramnál az év második fele. A jövőben mindenképp szeretnénk közbeszerzéseken is indulni.

Krascsenics Roland.

 

Látnak esélyt arra, hogy hosszabb távon újra a lakossági szegmens felé forduljanak?

Kiépítettünk egy olyan kompetenciát, amely folyamatosan vizsgálja, mely piacon (hazai és a nemzetközi), milyen üzleti lehetőségek adódnak.  Ha üzletileg racionálissá válik, nincs elvi, kizáró ok.

Hogyan próbálnak az üzleti szegmensben versenyezni?

Az átjövő ügyfélkör döntő többségének egyedi ajánlatokat adunk. Az ár ezen a piacon nyilvánvalóan meghatározó. Élő kapcsolatra törekszünk az ügyféllel, hogy ne egy „ügykezelés” jellegű, bürokratikus kiszolgálással találkozzon, hanem érezze, hogy értik, mit szeretne, gyors,számára releváns választ kapjon.Vagyis az ügyfélkiszolgálás minősége meghatározó elem. Hiszünk abban, hogy a minőségi kiszolgálás legalább olyan fontos tényező, mint az ár.

Hogy tudják az árakat versenyképes szinten tartani?

Mind létszámban, mind folyamatokban rendkívül hatékony, rugalmas működésű szolgáltatóvállalatot építettünk fel. Folyamatosan versenyeztetjük lehetséges partnereinket, hogy a legjobb árú forráshoz jussunk. Erős pénzügyi tudatossággal olcsó működést próbálunk megvalósítani, alacsony fix költségekkel. Olyan alacsony marzsú üzletben, mint az energiakereskedelem, ez az, amiben a szolgáltatók előnyre tudnak szert tenni. Ennek része a kollégák kiválasztása, ösztönző rendszerek, hogy milyen folyamatokat működtetünk, az informatikai háttér, hogyan észleljük és hogyan reagálunk a piaci változásokra.

Az energiapiac makroszinten hagyományosan 5-10-20-50 éves ciklusokban gondolkodik. Az elmúlt öt év azt bizonyította, hogy ezek az üzleti modellek nem voltak felkészülve a közelmúlt kihívásaira. A forrásárak változásától kezdve a hazai és uniós jogszabályi környezet alakulásáig olyan elsöprő változások történtek nagyon rövid idő alatt, amelyek szembesítették a szolgáltatókat azzal, hogy nem lehet kényelmesen, kizárólag 3-5 éves távlatok szerint üzemelni. Minden nap változtatni kell.

Ezek szerint nincs távolra mutató tervük?

Az E2 világos jövőképpel rendelkezik, de az operatív üzletmenetünket igyekszünk gyakran felülvizsgálni és „karban tartani”.

Milyen időtávra vannak konkrét elképzeléseik?

Van egyéves tervünk, szeretnénk már idén pozitív eredményű évet zárni, ami egy induló vállalkozásnál elég ambiciózus törekvés. A következő három évben volumenben legalább 10%-os növekedést tervezünk mindkét (gáz és áram) piacon. A második évtől pedig az anyavállalatok számára is érzékelhető mértékű osztalékot szándékozunk fizetni.

Pontosan mekkora árbevétellel és nyereséggel számolnak erre az évre?

Hatvan milliárd feletti bevétellel kalkulálunk, és adózás után is szeretnénk pozitív eredményt elérni.

Magyarországon túl mely országokban fog a cég szolgáltatni?

A teljes régiót vizsgáljuk, az idei év azonban a hazai működés konszolidációjáról szól. Persze ez nem zárja ki, hogy ha valahol adódik egy lehetőség, arra ne reagálnánk, bár ennek inkább középtávon lehet érdemi pénzügyi hatása.

Milyen nehézségekre számítanak az aktuális piaci környezetben?

A hazai energiapiac életciklusának nem dinamikusan növekvőszakaszában van: csökkenés vagy stagnálás jellemezte az elmúlt időszakot. Az árampiac tavalyi 2-2,5%-os növekedése üdítő kivétel volt.  Mérlegelendő kockázat, hogy itt egy már az indulásakor sem elhanyagolható méretű szereplő növekedni szeretne.

A jövedelmezőségen kétirányú a nyomás.

Az elmúlt években a szereplők csökkenő árkörnyezetben működtek, aminek következménye, hogy még változatlan marzsok mellett is alacsonyabb lehet a megtermelhető jövedelem volumene. Az üzleti szegmensben azonban a jövedelmezőségi ráták is szűkültek az intenzív verseny miatt, úgy hogy, a fix költségek aránya ebben az iparágban magas.. Ezt tudni kell kezelni, a kulcs az, hogyan tud a szereplő minél (költség)hatékonyabban üzemelni.

A nemzetközi szerepvállalás kapcsán, noha az Európai Unió átlátható és átjárható egységes piacra törekszik, a helyi sajátosságok ma még fenállnak, ami komoly helyismeretet követel meg. Szakértői és informatikai bázisunk testre szabás után hatékonyan használható az adott piacon,csakúgy, mint itthon – ez lehet versenyelőny.

Kollégáink különböző cégektől (MET, MT, GDF Suez) eltérő gyakorlatokkal, kulturális háttérrel érkeztek. Sokszínű, értékes csapatot alkotnak, de kell egy közös identitás, amelynek megteremtése szintén az idei év egyik kihívása.

Vannak-e akvizíciós terveik?

A hazai piacon organikusan szeretnénk nőni, idén nem tervezünk felvásárlást. Keressük a lehetőséget, hogy a szolgáltatási kört bővítsük: elsőként energiához kötődő területekben gondolkozunk, például energiahatékonyság, smart technológiák meghonosítása.

Hová pozícionálják magukat?

Integrált gáz- és áramkereskedőként ma is benne vagyunk a legjobb ötben.  Három éven belül a top három egyike szeretnénk lenni. Ügyfélelégedettség tekintetében azonban egyértelműen piacvezető szerepre törünk.

  Végh Zsófia
Címkék
#E2   #interjú   #Magyar Telekom   #MET  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.