NRGreport
Menü

Tönkrevágja a kazah gazdaságot az alacsony olajár

Az idei évben is folytatódik az olajkitermelés csökkenése Kazahsztánban, ami nem túl jó hír a szinte kizárólag az olajexporttól függő gazdaságnak - írja az Oilprice.com. 

Vlagyimir Skolnyik kazah energiaügyi miniszter január 15-én bejelentette, hogy az ország 2016-ban várhatóan 77 millió tonna kőolajat termel majd ki, ami 3,1 százalékos csökkenés a tavalyi 79,5 tonnához képest. 

A visszaesés az olajmezők fokozatos kimerülésének köszönhető, mivel így a fennmaradó készletek kiaknázása jóval költségesebb, amit csak tovább tetéz a 30 dollár körüli olajár. Ezek mellett a kitermelésre vonatkozó hivatalos kazah becslés is túlzottan optimistának tűnik az elemzők szerint. 

Skolnyik még tavaly szeptemberben azt mondta, hogy amennyiben az olajár a 30 dollár körüli szinten stabilizálódik, az ország 2016-os kitermelése csak 73 millió tonna lesz. A 30 dolláros szint pedig elérkezett, sőt jelenleg ez alatt mozog az olaj hordónkénti ára. Erre reagálva a miniszter már azt közölte, hogy a célként megjelölt 77 millió tonna kitermelésére 40 dolláros árszinten van esély. 

A kitermelés csökkenése évek óta tart Kazahsztánban: 2014-ben még csak 1,2 százalék volt a csökkenés mértéke az előző évihez képest, ekkor 80,8 millió tonna olajat termeltek a kazah kutak. 2015-ben már 1,6 százalékkal esett vissza a termelés, a már említett 79,5 millió tonnára, és a trend folytatódni látszik. 

A legnagyobb csapást azonban mégsem ez, hanem az alacsony olajár méri a kazah gazdaságra. A kormány januárban közölte, hogy a nemzeti össztermék 1,2 százalékkal nőtt az elmúlt évben, ami jelentős visszaesés az egy évvel korábbi 4,3 százalékhoz képest. 

Az olajárak zuhanása mellett a kazah valuta leértékelődése is katasztrofális hatással jár. A tenge sosem látott mélyponton van a dollárhoz képest, tavaly augusztus óta 50 százalékot vesztett az értékéből, jelenleg egy dollár 359 tengét ér. 

A kazah kormány most szinte egyetlen körülménytől várja a csodát: az egy évtizedes csúszással megnyíló hatalmas Kashagan tengeri olajmezőtől, ahol a tervek szerint év vége felé indulhat meg a kitermelés - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com