NRGreport
Menü

Drasztikus lépésekre kényszerül az OMV

Az energiahordozó mélyrepülése miatt költségcsökkentés és akár nagyobb eszközleírás is jöhet az osztrák OMV-nél. A társaság korábban már költségcsökkentést jelentett be, ez azonban úgy tűnik, nem elégséges.

Az OMV a korábban meghirdetett költségcsökkentési programon túli lépéseket hajt végre azért, hogy csökkentsék a zuhanó olajár miatt keletkező veszteségeket, nyilatkozta a vállalat vezérigazgatója, Rainer Seele az osztrák sajtónak.

A gondot az okozza, hogy az upstream szegmensben (a kutatással, termeléssel foglalkozó területek, az a tevékenység, ami egy kőolaj- vagy fölgázmező felkutatásától a kitermelés folyamatáig mindent lefed) az OMV költségei drágábbak a konkurensekénél. Az osztrák társaság költségei itt mintegy 10 százalékkal magasabban vannak, mint a versenytársaié. Hogy ezeket csökkentse, elsősorban alacsony kitermelési költségű országokban szeretnének kitermelni. A társaság vezérigazgatója elsősorban a Közel-Keletet jelölte meg célként, de említette Oroszországot is. Rainer Seele szerint ezekben az országokban 15-20 dollár körüli olajár mellett is egészséges üzletmenetet tudnának elérni.

Ugyan létszámleépítésről eddig nem volt szó, Seele szerint a mostani olajár mellett ezt sem lehet kizárni. A Der Standardban megjelent cikk a korábbiaknál drasztikusabb lépésekről számolt be.

A lap úgy tudja, hogy az OMV hatalmas leírásokat hajtana végre eszközein, jelenleg minden olajipari részesedésüket felülvizsgálják. A részletes költségcsökkentési programot február 18-án teszi közzé az olajcég. Az Erste elemzői becslése szerint az OMV már üzemi szinten is veszteséges akkor, ha az olajár hordónként 35 dollár alatt van. Az elemzők szerint a költségcsökkentés elkerülhetetlen.