Elemzés

IEA: kismértékben csökken a túlkínálat az olaj világpiacán

NRGreport | 2016.01.19. 10:12

Az idén mérséklődik, de korántsem tűnik el a túlkínálat az olaj világpiacán – írja januári jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA).

A világ olajkeresletének növekedése az északi félteke kivételesen enyhe téli időjárása, valamint a kínai, brazíliai és oroszországi üzleti hangulat romlása miatt a tavalyi negyedik negyedévben napi 1,0 millió hordóra esett vissza az ötéves csúcsnak számító harmadik negyedévi napi 2,1 hordóról.

A világpiaci kereslet növekedése pedig az idén napi 1,2 millió hordóra mérséklődik a tavalyi napi 1,8 millió hordóról az IEA előrejelzése szerint.

Tavaly az olajkínálat napi 2,6 millió hordóval emelkedett a 2014-es napi 2,4 millió hordó után. Decemberben azonban a kínálati többlet éves összehasonlításban már napi 0,6 millió hordóra zsugorodott.

Az OPEC termelése napi 90 ezer hordóval csökkent decemberben, de még ezzel együtt is magas, napi 32,28 millió hordó. Az IEA prognózisa szerint az OPEC-olaj iránti kereslet az idén napi 300 ezer hordóval napi 31,7 millió hordóra csökken.

A szankciók kötelékeitől megszabadult Irán napi 500 ezer hordóval tervezi növelni termelését, ebből azonban az IEA az első negyedév végéig napi 300 ezer hordót tart megvalósíthatónak. Mindenesetre az iráni olajtermelés várható növekedése részben ellentételezi majd az OPEC-en kívüli termelők az idén várhatóan napi 600 ezer hordós termeléscsökkenését.

A globális olajkészletek 2014-ben és 2015-ben egymilliárd hordóval nőttek, az idén pedig további 285 millió hordóval gyarapodnak. A tározókapacitás folyamatos bővítése ellenére is a készletek felhalmozódása próbára fogja tenni a rendelkezésre álló a tározó infrastruktúrát, olyannyira, hogy már az úszó készletezés is nyereségessé válhat.

A finomítók a tavalyi negyedik negyedévben napi 79,5 millió hordó olajat dolgoztak fel, 0,3 millió hordóval kevesebbet az IEA előző, december havi becslésénél.

  NRGreport
Címkék
#IEA   #Irán   #Nemzeti Energia Ügynökség   #olaj   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.