NRGreport
Menü

EU-forrásból kötnék össze Románia gázhálózatát Bulgáriával és Magyarországgal

A román Transgaz földgázszállító vállalatnak 179 millió eurós támogatást hagyott jóvá az európai energiaügyi szaktestület (CEF-Energy) a Bulgáriát - Románián és Magyarországon keresztül - Ausztriával összekötő BRUA gázvezeték építésére - közölte szerdán a román energiaügyi minisztérium.

A 15 támogatásra javasolt projekt közül 9 a földgázhálózatok (6 pedig a villamosenergia-szektor) fejlesztését szolgálja. A közleményből kiderült, hogy a román földgázszállító kapja a legnagyobb támogatást a 207 millió eurós keretből, ám a szaktárca szerint ez a Transgaz által elvégzendő beruházásoknak így is csak "egy részét fedezi".

A BRUA gázvezeték építése Románia "hozzájárulása" az Európai Unió energetikai biztonságának növeléséhez, Közép-Európa gázellátási forrásainak változatosabbá tételéhez - írta közleményében a bukaresti szaktárca.

A magyar diplomácia több ízben sürgette Romániát és Horvátországot, hogy gázhálózatukat kapcsolják össze a magyar hálózattal. Tavaly nyáron a Mediafax arról számolt be, hogy a Transgaz megállapodott a magyar földgázszállítóval (FGSZ) egy uniós alapokból finanszírozandó terv megvalósításáról az Arad-Szeged-gázvezeték befejezése, a fordított irányú (Magyarország felé történő) gázszállítás infrastruktúrájának kiépítése érdekében. A két ország között épült interkonnektor egyelőre csak azt teszi lehetővé, hogy Románia kapjon földgázt Magyarországtól.

Forrás: MTI