Elemzés

Ha nem hiteleznek az oroszok, mi lesz Pakssal?

NRGreport | 2016.01.20. 07:59

Az olajárak mélybe zuhanása által okozott költségvetési nehézségek és a gazdasági recesszió miatt arra kényszerülhet Oroszország, hogy ne adjon új hitelt más államoknak. Az még nem világos, hogy az új kötelezettségvállalás, illetve hitelfolyósítás pontosan mit jelent a gyakorlatban, azaz vonatkozik-e a 2014 elején kötött magyar-orosz államközi szerződésre és az abban rögzített 10 milliárd eurós méretű orosz hitelkeretre.

A The Moscow Times szerint Szergej Sztrocsak pénzügyminiszter-helyettes a következő szavakkal fakadt ki a zuhanó olaj- és rubelárfolyam, illetve az emiatt igen nehéz költségvetési helyzet láttán: „A költségvetés nyomás alatt, több mint nyomás alatt áll. Azt gondolom, hogy elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy rákényszerüljünk az új hitelek folyósításának felfüggesztéséhez.” Az állami költségvetés jelenlegi helyzetére tekintettel az új hitelalapú kötelezettségek fokozott kockázatokkal járnak – tette hozzá a tárcavezető, az Interfax beszámolója szerint.

Az összefoglaló emlékeztet rá, hogy az idei orosz büdzsét átlagosan 50 dolláros Brent árfolyamra számítva tervezték, noha a hétfői kereskedésben a jegyzések 29 dollár alá buktak. Ezzel párhuzamosan a rubel is hanyatlik, de még ezzel együtt is jócskán esik a rubelben számított olajár is, ami bevétel szempontjából számít, írta a portfolio.hu.

Az orosz tárcavezető-helyettes a beszámoló szerint azt mondta: az Irán által még tavaly kérvényezett 5 milliárd dolláros hitelkeretről folytatódnak a tárgyalások, de végső megállapodás még nincs. A tervek szerint ebből a pénzből erőmű- és vasútépítési közös projekteket hajtana végre Oroszország és Irán.

A beszámoló szerint tehát nem világos, hogy mindez mit jelentene arra az államközi szerződés alapján rögzített orosz kötelezettségre, hogy a Pakson épülő két reaktor kapcsán 10 milliárd dolláros hitelkeretet nyújtana az orosz fél 2016-tól 2025-ig, majd 2026. márciustól meg kell kezdenie Magyarországnak a törlesztést.

A Népszabadság hétfői cikkében többek között arról írt, hogy az oroszok által a hitel folyósítására kijelölt Vnyesekonombank pénzügyi nehézségekkel küzd egyrészt a gazdasági válság miatt romló hitelportfólió nyomán, másrészt amiatt, hogy az ukrajnai beavatkozás miatt kapott orosz pénzügyi szankciók hatására nem fér hozzá a nyugati tőkepiacokhoz.

Magyar kormányzati források nem erősítették meg a lapnak, hogy az oroszok az anyagi nehézségekre hivatkozva esetleg lassítani akarnák a paksi beruházást, illetve azt sem, hogy az oroszok a magyar féltől várnának több anyagi áldozatot a beruházás előkészítő fázisában.

Az orosz kormány keresi a megoldásokat az alacsony olajár kompenzációjára: legutóbb privatizációs tervekről esett szó.

Az orosz gazdaságban már az év elején mutatkoztak az olajárzuhanás jelei.

  NRGreport
Címkék
#olaj   #Oroszország   #Paks   #Paks II   #Paksi Atomerőmű Zrt.   #rubel  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.