Címlap

Tovább szakad az olaj ára

NRGreport | 2016.01.20. 08:20

Kedden napközben jó hangulat uralkodott, 30 dollár fölé is került a nyersanyag ára, aztán hirtelen irányváltás, majd zuhanás következett be. Az esés szerdán is kitart.

A WTI 3 százalékos eséssel egészen 28,5 dollárig zuhant, majd szerdán reggel tovább menetelt lefelé, jelenleg 27,6 dollárnál jár. Legutóbb 2003-ban voltak ilyen alacsony árak az amerikai könnyűolajnál.

Az elemzők szerint ez több okra vezethető vissza: egyrészt a piac árazza az iráni kitermelés várható növekedését (az iráni kitermelés a tavalyi évi, napi 2,8 millió hordós átlagos kitermelésről idén napi 3,1 millió hordóra emelkedhet, 2017-re pedig 3,6 millió hordó lehet) azt követően, hogy hivatalosan is feloldották a nyugati szankciókat, másrészt az IEA legfrissebb elemzése sem volt megnyugtató hatású.

Ahogy írtuk, a nemzetközi energiaügynökség előrejelzései szerint a globális olajpiac idén is erősen túlkínálatos maradhat. Ez azért okozott csalódást, mert a legtöbb elemzőház már az idei évre várta a tavaly elmaradt fordulatot az olajnál, azt, hogy a túlkínálat enyhül és a piaci viszonyok normalizálódnak.

A piac most feszülten várja a héten érkező amerikai tartalék adatokat és az EIA csütörtöki adatközlését.

  NRGreport
Címkék
#IEA   #olaj   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.