NRGreport
Menü

Venezuela pánikszerűen hívná össze az OPEC-et

A zuhanó olajár emelése érdekében a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) rendkívüli ülését hívná össze Venezuela, amely bevételeinek 90 százalékát kőolajexportból szerzi - írja a Portfolio

Az El Universal venezuelai lap szerint Nicolás Maduro elnök telefonon egyeztetett Hasszán Róhani iráni elnökkel, és arra kérte, hogy támogassa a rendkívüli ülés összehozásának tervét. Az OPEC négy másik küldötte szerint ugyanakkor erre kevés az esély, és a szervezet vezetőjének számító Szaúd-Arábia is ellenzi azt.  

Az ülés összehívását az indokolja, hogy a múlt héten feloldották az Irán elleni gazdasági szankciókat, a perzsa állam pedig bejelentette, hogy napi félmillió hordóval tovább növelné a kitermelést a globális túlkínálat ellenére. 

A világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkező Venezuela már eddig is megszenvedte az olajár mélyrepülését, ezért a katasztrofális helyzetre való tekintettel Maduro a múlt héten gazdasági szükségállapotot vezetett be, amely az államfő hatáskörének jelentős kibővítésével jár - írja a Portfolio.

Forrás: Portfolio