Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

CSOK: újabb meglepetések

NRGreport | 2016.01.22. 07:44

Bár a Magyar Energiahatékonysági Intézet szerint az új lakástámogatási rendszer szigorúbb épületenergetikai követelményekkel párosul, kiderült, a kormányzat más véleményen van.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) korábbi nyilatkozata szerint (amint az nálunk, az NRGreporton is megjelent) az épületek energiahatékonyságát szabályozó rendelet kimondja, hogy ha egy épület központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével valósul meg, akkor esetében azokat az energiahatékonysági követelményeket kell érvényesíteni, amelyeket más esetekben csak 2018-tól lenne kötelező alkalmazni.

Az NRGreport a Miniszterelnökséggel levelezett az ügyben, ám a válaszukból nem volt teljes biztonsággal eldönthető, osztják-e a MEHI álláspontját. Most végre azonban az NGM a Napi.hu-nak válaszolva felfedte, hogy a kormányzat megítélése szerint "az Otthonteremtési programban szereplő támogatások, így a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) és az építkezés esetén kérhető adó-visszatérítési támogatás nem számítanak energiamegtakarítási célú költségvetési támogatásnak." Ez tehát azt jelenti, ha 2018 előtt sor kerül a használatba vételre, akkor a 2018 előtti szabályokat kell csak alkalmazni – nem a 2018 utániakat, ahogyan a MEHI korábban arról nyilatkozott. 

Bár a Napi.hu arról ír, hogy a "7/2006-os tárca nélküli miniszteri (TNM) rendelet ugyanis nem vonatkozik az otthonteremtési kedvezményből megvalósuló lakásokra", valószínűleg a rendelet 6§ d pontjára gondolnak, hiszen a TNM-rendelet minden új építésű lakásra hivatkozik (leszámítva néhány olyan kivételt, amit a 176/2008. (VI. 30.) kormányrendelet tartalmaz, de ez nem érinti a CSOK-os lakásokat).

A TNM-rendelet 6§ d pontja szól arról, hogy amennyiben az épület "energiamegtakarítási célú hazai vagy uniós pályázati forrás vagy a központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével valósul meg, meg kell felelnie az 5. mellékletben foglalt követelményeknek", tehát már a 2018 utáni követelményeknek. A MEHI szerint ez a CSOK-os lakásokra értelmezendő, a kormányzat szerint viszont – mint az most kiderült – nem. 

Azok a szalagcímek, amelyek azt állítják, hogy a CSOK-os lakásoknak nem is kell semmilyen energiahatékonysági követelménynek megfelelniük, természetesen túloznak, hiszen meg kell felelniük a hatályosoknak – csak nem a 2018 utániaknak. Ám a 2018 után használatba vett lakásoknak már a 2018 utáni követelményeknek kell megfelelni a CSOK-os – és minden más – új építésű lakásoknál is. 

Érdemes megjegyezni: a CSOK rendszerét éppen újraszabják, nem lezárt rendszerről van szó, az érintetteknek figyelemmel kell kísérniük a további változásokat.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.