Címlap

Lemondta davosi útját az orosz jegybankelnök

NRGreport | 2016.01.22. 07:57

Indulás előtt lemondta davosi útját az orosz jegybank elnöke, az orosz bankszektor problémái miatt. A bankszektor súlyos gondokkal küzd, a Transznyefty olajtársaság pénzei is beragadtak.

Elvira Nabiullina pénteken vett volna részt a 46. Világgazdasági Fórum munkájában, az adósságproblémákkal foglalkozó ülésen szólalt volna fel. A központi bank sajtószolgálata azt nem közölte, hogy Nabiullina miért nem utazik el Davosba. Annyit lehet tudni, hogy Elvira Nabiullina csütörtök este tanácskozást tart a bajba jutott és a jegybankhoz segítségért forduló orosz bankok vezetőivel.

A legutolsó adatok szerint közel harmadára, 265 milliárd rubelre zuhant az orosz bankszektor profitja a tavalyi év első 11 hónapjában éves szinten. A bankoknál a várható veszteségekre félretett tartalék 33 százalékkal nőtt éves szinten, és elérte a 940 milliárd rubelt.

A jegybank éppen csütörtökön vonta vissza az eszközállománya alapján a 40. legnagyobb orosz pénzintézet, a Vnyesprombank működési engedélyét. A bank tőkehiánya eléri a 187 milliárd rubelt (kétmilliárd eurót), így megmentése nagyon sokba került volna. A pórul járt betétesek között van például Szergej Sojgu védelmi miniszter, Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes és Alekszandr Zsukovnak, az orosz olimpiai bizottság vezetőjének családtagjai, de az ortodox egyház és a Transznyefty olajtársaság pénzei is beragadtak.

Az orosz hatóságok az utóbbi években kezdtek el "rendet rakni" a pénzügyi szektorban, amelyben több száz bank helyzete ingatag, és gyakran folyamodnak kétes praktikákhoz. A helyzet az utóbbi másfél évben jelentősen romlott a rubel leértékelődésével párhuzamosan, ami több tucat bank csődjéhez vezetett.

Az elmúlt egy hónapban drasztikusan gyengült az olajárak mozgását követő rubel a dollárhoz és az euróhoz képest. Csütörtökön ismét a 2014. decemberi mélypontokra esett az orosz fizetőeszköz árfolyama a moszkvai bankközi tőzsdén, ahol egy dollárért több mint 85 rubelt, egy euróért pedig több mint 93 rubelt kértek.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján visszautasította az összeomlás szó használatát. Úgy fogalmazott, hogy a rubel árfolyama erős kilengéseket mutat, de ez nem összeomlás. Peszkov szerint a jegybanknak nyilván van forgatókönyve arra, hogy miként akadályozza meg a ténylegesen összeomláshoz vezető változásokat. "A központi bank meglehetősen figyelmesen követi és elemzi a helyzetet" – mondta.

A jegybankelnök előzőleg közölte, hogy megítélése szerint nincs veszélyben az ország pénzügyi stabilitása, ezért nincs értelme intervenciókat végrehajtani a rubel árfolyamának érdekében.

  NRGreport
Címkék
#olaj   #Oroszország   #rubel   #Transznyefty  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.