Címlap

Mégis lesz orosz hitel Paksra

NRGreport | 2016.01.22. 08:03

Az orosz pénzügyminisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes nyilatkozata az Oroszország által külföldi országoknak nyújtott hitelek szüneteltetésére vonatkozóan csak az új hitelmegállapodásokra vonatkozik. Vagyis Paks 2 tízmilliárd eurós hitelére nem.

Az orosz pénzügyminisztérium szerint a Paks 2 projekt hitelszerződése esetében már egy elfogadott kötelezettségről van szó, amelynek felülvizsgálatáról nincs szó – írta az orosz állami atommonopólium, a Roszatom magyarországi szócsöve, az atomenergiainfo.hu.

Oroszország Paks 2-vel kapcsolatos hitelkötelezettségeit teljes terjedelmében a korábban aláírt kormányközi megállapodásnak megfelelően teljesíti" – áll az orosz pénzügyminisztérium válaszában.

A paksi atomerőmű bővítéséről 2014. január 14-én aláírt magyar–orosz kormányközi szerződés alapján az orosz fél legfeljebb 10 milliárd euró hitelt biztosít 21 éves futamidőre átlag 4,5 százalékos kamatra. Ez a pénzügyi konstrukció azt is lehetővé teszi, hogy az új paksi blokkok is kizárólagos állami tulajdonban maradhassanak. Pakson két, egyenként 1200 MW-os VVER-1200-as típusú nyomottvizes reaktor létesül, amelyek építése a tervek szerint 2018-ban kezdődik – írja a portál.

Orbán Viktor miniszterelnök február közepén Moszkvába látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására. A megbeszélésen a találgatások szerint szerepel Paks 2 ügye is – ezek szerint nem abban a megközelítésben, hogy az orosz fél felfüggesztené a projekt hitelezését. Emellett a magyar cégeket is sújtó orosz embargó enyhítése és honvédségi beszerzések is szóba kerülhetnek – írta a Napi.hu.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.