NRGreport
Menü

Az OPEC-en kívüliektől kér segítséget az OPEC

Abdalla El-Badri, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) főtitkára a szervezeten kívüli olajtermelők segítségét kéri a globális túlkínálat csökkentésében - írja a Worldoil.com.

Az OPEC főtitkára egy londoni konferencián mondta, hogy a szervezet egyedül nem csökkenti a kitermelést, El-Badri szerint ezt az OPEC tagállamainak a szervezeten kívüli országokkal egyetértésben kell megtennie. 

A nyersolaj hordónkénti ára januárban 12 hónapos mélypontját érte el, miközben a kitermelés nem csökkent. Az OPEC decemberben gyakorlatilag eltörölte saját kitermelési plafonját, Oroszország rekordközeli mennyiségben termel, és az amerikai palaolajmezőkön is a korábbi becslésekhez képest több olajat bányásztak. Az amerikai olajtartalékok 2015 végén 100 millió hordóval az ötéves átlag fölött álltak. 

El-Badri szerint létfontosságú, hogy a piac minden szereplője leüljön tárgyalni egymással és közös megoldást találjanak a válság kezelésére. A főtitkár hozzátette, hogy ennek ellenére mutatkoznak biztató jelek a kereslet és a kínálat kiegyenlítődésére még 2016 folyamán - írja a Worldoil.com.

Forrás: Worldoil.com