Címlap

Dominóként dőlnek az amerikai olajcégek

NRGreport | 2016.01.26. 15:17

Tavaly összesen 42 amerikai olajfúrással foglalkozó cég jelentett csődöt, ami hatalmas ugrás 2014-hez képest. A szakértők szerint ez csak a csődhullám kezdete.

Megtette hatását az összeomló olajárfolyam a szektorban érdekelt cégekre az Egyesült Államokban. A Haynes and Boone jogi iroda szerint tavaly összesen 42 észak-amerikai olajfúrással foglalkozó vállalat jelentett csődöt. Az olajkutatással és kitermeléssel foglalkozó társaságok 11 százaléka kért tavaly csődvédelmet, s ez hatalmas ugrást jelent a 2014-es fél százalékhoz képest a Fitch Ratings adatai szerint – írta a CNN Money.

Ez azonban csak a kezdetet jelentheti a megkérdezett iparági szakértők szerint, akik úgy vélik, a mostani helyzet az utolsó, 1986-os olajárzuhanáshoz hasonlítható, amikor a szektor cégeinek végül összesen 27 százaléka szűnt meg az Egyesült Államokban. Ha a történelem ismétli önmagát, akkor az előttünk álló évben a csődök arányának duplázódására lehet számítani – mondta John La Forge, a Wells Fargo vezető stratégája.

Ennek fényében nem csoda, hogy a legnagyobb amerikai bankok jelentős nagyságú céltartalékokat képeznek, készülvén a várható csődhullámra. Az energiaszektorban érdekelt vállalkozások hatalmas mennyiségben vettek fel hiteleket akkor, amikor a kőolaj világpiaci ára hordónként 100 dollár, vagy a felett volt. A megtérülés szinte garantáltnak tűnt, azokon az árakon elég volt a cikk szerint az olajat felhozni a föld mélyéről. Most azonban, hogy a hordónkénti árfolyam 30 dollár körüli szintre zuhant, számos cégnek komoly problémái vannak adósságuk visszafizetésével.

Megdöbbentő, hogy akkor milyen sokan gondolták, hogy a 100 dollár alatti olajárfolyam egyszerűen elképzelhetetlen – mondta Mike Lynch, a Strategic Energy and Economic Research elnöke.

A tavalyi év utolsó napján jelentett például csődöt a Swift Energy, a vállalat egymilliárd dolláros lejáró adósságát szeretné valamilyen formában rendezni. Ez azonban meglehetősen nehéz egy olyan időszakban, amikor a társaság bevételei 70 százalékkal estek vissza – a cikk szerint egy ekkora rést nehéz egyszerű költségcsökkentéssel vagy a dolgozók elbocsátásával betömni.

Az utolsó igazi nagy és tartós olajáresés a 80-as évek második felében volt – mondta La Forge. Akkoriban a szaúdiak kézben tartották az árak alakulását, ami jelenleg nem mondható el. Most a piacon harcban állnak az Egyesült Államok kitermelőivel, s senki sem akarja csökkenteni kitermelését attól félve, hogy piacot veszíthet. A végén azonban az amerikai cégek egy része fogja bedobni a törülközőt La Forge szerint, az OPEC-tagállamokban ugyanis nincsenek olyan kisebb szereplők, mint Amerikában. Az OPEC-országokban a fúrással és kitermeléssel foglalkozó cégek jellemzően állami kézben vannak, s az államok tovább tudják tartani pozícióikat.

Amerikában viszont sok kisebb társaság futhat ki a pénzből, s ekkor jönnek majd a nagyobb játékosok, s csemegéznek olcsó eszközeikből – véli Lynch.

Meglehetősen sok vita és elemzés látott napvilágot arról, hogy elérte-e már a mélypontját az olaj árfolyama. Azonban, ha ez meg is történne, a nehéz idők nem érnének véget az olajipari vállalatok számára. La Forge emlékeztet arra, hogy 1986-87 folyamán is számos olajipari cég csődölt be akkor, amikor az olaj ára már rég megfordult és emelkedett – idézte a cikket a Napi.hu.

  NRGreport
Címkék
#csőd   #olaj   #olajár   #USA   #vállalati csőd  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.