Vállalatok

Román cég keres hitelezőket a bolgár-magyar gázvezetékhez

NRGreport | 2016.01.27. 08:21

A Transgaz építi a Bulgáriát Ausztriával összekötő BRUA-gázvezeték romániai szakaszát.

A román Transgaz földgázszállító vállalat az uniós támogatás mellett saját nyereségéből és hitelből fedezi a Bulgáriát – Románián és Magyarországon keresztül – Ausztriával összekötő BRUA-gázvezeték mintegy 500 kilométernyi romániai szakaszának kiépítését – közölte kedden a cég a Mediafax hírügynökséggel.

A nemzeti gázhálózat korszerűsítésével megvalósítandó terv 450 millió eurós költséggel számol. Ebből 179,3 millió eurót, vagyis mintegy 40 százalékot tesz ki az uniós támogatás, amelyet múlt héten hagyott jóvá az európai energiaügyi szaktestület (CEF-Energy). A többi 270 millió eurót a vállalat saját forrásból fedezi.

A Transgaz több bankkal is tárgyalásokat kezdett a legelőnyösebb hitelszerződés megkötése érdekében. A vállalat minél hosszabb, legalább 10-12 éves futamidővel szeretne hitelt felvenni a délkeleti országhatárt a nyugatival összekötő gázvezeték kiépítésére – közölte a Mediafax.

A BRUA-gázvezeték építése Románia "hozzájárulása" az Európai Unió energetikai biztonságának növeléséhez, Közép-Európa gázellátási forrásainak változatosabbá tételéhez – írta múlt héten az uniós támogatás jóváhagyásáról kiadott közleményében a bukaresti energiaügyi minisztérium.

A magyar diplomácia több ízben sürgette Romániát és Horvátországot, hogy gázhálózatukat kapcsolják össze a magyar hálózattal. A Magyarország és Románia között megépült interkonnektor egyelőre csak azt teszi lehetővé, hogy Románia kapjon földgázt Magyarországtól.

  NRGreport
Címkék
#BRUA-gázvezeték   #Transgaz  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.