NRGreport
Menü

Japánban a mágnesvasutaké a jövő

A technológiai újításairól híres Japánban már eddig is több, a közlekedést forradalmasító fejlesztés valósult meg. A 60-as években forgalomba állított Tokaido Shinkansen szupervonat ma már a mindennapok része a szigetországban, sőt szinte már túlhaladott közlekedési eszköznek számít. Az új japán vasúthálózat fejlesztésében már a mágnesvasutaké lesz a főszerep. 

Az 1964-ben Tokió, Nagoya és Oszaka között elindult Shinkanzen-expressz a maga 285 km/h-s sebességével az akkori kor leggyorsabb földi személyszállító eszközének számított, és nemcsak gyors volt, hanem pontos is. A később átadott, Tokió és Shin-Aomori között közlekedő Tohuku Shinkanzen szerelvényei pedig már 320 km/h-s sebességgel száguldottak. 

A meglévő vonalak ugyan még nem nevezhetők elavultnak, de terhelhetőségi kapacitásuk csúcsára értek, ráadásul a vonalak nagy része sűrűn lakott városi környezetben halad, ezért megérettek a cserére. 

A fejlesztésben nagy szerepet szánnak az elektromos vasúthálózat fejlesztésének is, mivel ezek a technológiák energiatakarékosak és a károsanyag-kibocsátásuk is alacsony - mondta a CNBC Sustainable Energy rovatának Kousei Nakazato, a Daiwa kutatóintézet munkatársa. Az elektromos meghajtású korszerű vasúti rendszerek nemcsak gyorsak, de az alacsony szén-dioxid-kibocsátás miatt a sűrű városi környezet légszennyezettségi viszonyait is javítják. 

Az elektromos vasutak mellett Japánban nagy erőkkel zajlik mágneses meghajtású szupergyors vonathálózat kialakítása is, igaz, egyelőre csak az utasok nélküli teszteknél tartanak. Tavaly áprilisban az egyik Maglev szerelvény (a Maglev a magnetic levitation - mágneses lebegés rövidítése) elérte a 603 km/h-s sebességet, amely már ténylegesen a repülőgépek utazósebességével vetekszik. 

A Maglev vonatok a szerelvényekbe szerelt szupervezető mágnesek segítségével működnek, amelyek a "sínekbe" épített tekercsekkel lépnek mágneses reakcióba, és az így keletkező mágneses erő mozgás közben 10 centiméterrel emeli a talaj fölé az egész szerelvényt. 

A Maglev kiállítói központja szerint az egyelőre egyenes vonalú pályán működő szerelvény lesz a világ leggyorsabb szupervonata, és a tervek szerint az első menetrend szerinti járat 2027-ben indul majd el a Tokió-Nagoya-útvonalon. A Maglev gyorsasága mellett szén-dioxid-kibocsátásban is felveszi majd a versenyt a repülőgépekkel, ugyanis hasonló távon a károsanyag-kibocsátása egyharmada lesz egy átlagos utasszállítóénak. A Maglev működését bemutató CNBC-videót itt tekintheti meg.  

Forrás: CNBC