Szabályozás

Oroszország tárgyalna az OPEC-kel

NRGreport | 2016.01.28. 11:04

Az olajkitermelés visszafogása és ezáltal az olajár emelése érdekében Oroszország kész tárgyalni Szaúd-Arábiával és más OPEC-tagországokkal, jelentette be Nyikolja Tokarjev, a Transznyeft olajvezeték-monopólium vezetője. A bejelentés hírére a kőolaj jegyzése 5 százalékot meghaladó mértékben emelkedett. 

A tárgyalások esetleges megkezdése és az orosz termelés csökkentése között valószínűleg hosszú idő telik el, mivel az orosz iparági szakértők szerint a csökkentés egyrészt technikailag sem egyszerű dolog, másrészt egy ilyen lépéstől rövid távon csökkenne Oroszország piaci részesedése – írja a CNBC

Tokarjev közölte, hogy az orosz kormányzati illetékesek keddi tanácskozásukon jutottak arra a következtetésre, hogy szükséges a tárgyalások megkezdése az olajkartellel és külön-külön az egyes tagországokkal is. A legfontosabb tárgyalások mindenekelőtt Szaúd-Arábiával zajlanának.

Az olajárak 2014 nyara óta a 115 dolláros hordónkénti szintről 30 dollár környékére zuhantak vissza, ami komoly költségvetési problémákat okozott Oroszországban és a recesszióba sodorta az orosz gazdaságot. Az OPEC-tagországok közül néhány – elsősorban Venezuela és Algéria – szintén érdekelt lenne a termelési szintek csökkentésében és az árak felhajtásában, de ehhez véleményük szerint az orosz fél részvétele is szükséges. 

Amennyiben a tárgyalások ténylegesen megkezdődnének, az nagy változást jelentene az eddigi orosz olajpolitikában. A kitermelés tavaly decemberben a posztszovjet időszak legmagasabb értékét érte el, napi 10,80 millió hordóval. Ez nagyjából megegyezik Szaúd-Arábia napi kitermelésével. A kitermelés csökkentésének ellenzői szerint egy esetleges téli leállás sokba kerülne, hiszen a nem túl modern orosz kitermelő eszközök egy része lefagyna, és újraindításuk is tetemes összegeket emésztene fel. 

A világ olajkitermelésének egyharmadát adó OPEC múlt havi értekezletén nem sikerült megállapodásra jutni a termelés visszafogásáról, sőt gyakorlatilag el is törölték az eddigi termelési plafont annak érdekében, hogy a szervezet megőrizze piaci részesedését, és nem utolsósorban a drágán működő amerikai olajcégeket kivéreztesse. 

A helyzetet nehezíti, hogy a nemzetközi szankciók alól felszabaduló Irán is bejelentette, hogy a kitermelés növelését tervezi napi 1,5 millió hordóra. 

Az orosz bejelentés hatására az olaj jegyzésára 5 százalékkal emelkedett, de csütörtök reggel ismét 1 százalékos esésben volt. 

  NRGreport
Címkék
#olajár   #OPEC+   #Oroszország  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.