NRGreport
Menü

Betett az olajár az OMV-nek: hatalmas leírás jön

Meglehetősen rosszul alakulhatott a tavalyi negyedik negyedév az OMV-nél, a gyorsjelentést megelőző beszámoló szerint a kutatás-termelési szegmensben 1,5 milliárd eurós leírásra kényszerültek. A menedzsment újból felülvizsgálta rövid és hosszabb távú olajár-előrejelzéseit.

Közzétette az OMV a február 18-án megjelenő negyedéves gyorsjelentése előtti szokásos előzetes beszámolóját, amelyből kiderül, hogy a tavaly október-december közti időszak meglehetősen kedvezőtlenül alakult a társaságnál – írta a Portfolio.hu.

Az OMV kitermelése a korábbi negyedévhez képest 6 százalékkal emelkedett, főként a norvég kitermelés emelkedésének köszönhetően, a bázisidőszakhoz képest pedig érdemben nem változott, a szegmens eredményeit azonban igen érzékenyen érintette az olajár esése. A Brent átlagára a tavalyi negyedik negyedévben 43,76 dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 76,58 dollárral.

Az olajár csökkenése mellett az üzletág eredményeit a kutatási költségek emelkedése is negatívan érintette, ez utóbbiakat részben sikertelen román kutakhoz kötődő leírások is magyarázták.

A jelentős olajáresés miatt az OMV ismételten felülvizsgálta rövid és hosszabb távú olajár-előrejelzéseit. A Brent esetében 2016-ra 40 dolláros, 2017-re 55 dolláros, 2018-ra 65 dolláros, 2019-re 70 dolláros, 2020-tól pedig 75 dolláros hordónkénti árral számolnak. A gázárakra vonatkozó előrejelzések is változtak, hogy tükrözzék a jelenlegi kedvezőtlen európai piaci viszonyokat.

Mindezek következtében a szegmensben jelentős, 1,5 milliárd eurós leírásokra kényszerült a vállalat a negyedik negyedévben.

Az alacsony olajár a finomításnak kedvez, bár az OMV indikatív finomítói marginja a korábbi negyedévhez képest jelentősebb visszaesést mutatott, a bázisidőszakhoz képest így is emelkedett, és historikusan magas szinten tartózkodik. A finomítók kihasználtsága valamelyest a korábbi negyedévinél magasabban alakult. Az olajárváltozások a készletek átértékelésénél veszteséget eredményeztek – írta elemzésében a Portfolio.hu.

Forrás: Portfolio.hu