Címlap

Fuldokló pekingiek a 22-es csapdájában

NRGreport | 2016.02.01. 15:24

Rendkívüli intézkedéseket vezetnek be Pekingben, mert vészesen fogynak a földgáztartalékok, írta a Wall Street Journal China Real Time blogja. Paradox módon Tiencsin kikötőjébe a szmog miatt nem tudnak beállni az LNG-t szállító tankerhajók.

Az elmúlt hónapokban évtizedes hidegrekordok dőltek meg a kínai fővárosban – a hőmérő mutatója a mínusz 17 fokot is elérte december végén. Emiatt a fűtéshez használt földgázfogyasztás is jelentősen megnőtt, ami a tározókban lévő mennyiség apadásához vezetett. Az utánpótlás pedig akadozik. A város vezetése ezért múlt héten, pénteken, drasztikus lépést tett: közölték, hogy a közintézményekben 14 Celsius-fokra vágják vissza a fűtési hőmérsékletet, és ez a korlátozás egyes lakóépületeket is érinthet.

Peking azért szorgalmazta a gázfűtésre való áttérést a szénről, mert a városban kritikus állapotokat idéz elő a szmog. A lakosság azonban már egy ideje kritizálja a folyamatot, a földgázellátás ugyanis igencsak akadozik. Ironikus módon az LNG-t szállító tankerhajók sokszor nem tudnak beállni Tiencsin kikötőjébe, éppen a szmog miatt. Tiencsin Kína negyedik legnagyobb városa, Pekingtől körülbelül 150 km-re fekszik a Sárga-tenger partján, az ország egyik legnagyobb kereskedelmi kikötője.

Kína minden eszközzel azon dolgozik, hogy megoldja a fölgáz akadálymentes eljutását Pekingbe és a nagyvárosokba, ehhez már tervbe vették az Egyesült Államokban keményen kritizált hidraulikus repesztéssel való földgázkinyerést. Ez az eljárás jelentős kockázattal jár. A roncsolási folyamat során használt vegyszerek ugyanis, mint pl. a benzol vagy a toluol, elszennyezhetik az ivóvizet, akár a fúrás folyamata, akár a hátramaradó szennyezett víz tárolása során. Az eljárásban rengeteg vízre és vegyi anyagra van szükség, ezek közül többet is karcinogénnek jelölt meg nemrégen a WHO Egészségügyi Világszervezet rákkal foglalkozó részlege, az IARC (International Agency for Research on Cancer).

Közben Kína Oroszországgal is megegyezett egy határon áthaladó gázvezeték ügyében. A vezetéken 400 milliárd dollárnyi gázt tudnának Pekingbe és környékére eljuttatni a következő évtizedekben. Jelenleg azonban a város vezetésének és a lakosságnak is még meg kell küzdenie a hiányos infrastruktúra okozta gázkiesésekkel – írta a China Real Time blog.

  NRGreport
Címkék
#földgáz   #gáz   #Kína   #LNG   #Peking  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.