Címlap

Megint Kína miatt esik az olaj

NRGreport | 2016.02.01. 07:16

A hétfő reggeli ázsiai kereskedésben ismét esésben van az olaj ára. Megint Kína zavart be, miután a legfrissebb feldolgozóipari statisztika kiábrándító lett. Az amerikai WTI olajfajta 33 dollár környékén mozog.

Kedvezőtlen hírt kaptak az olaj- és tőkepiacok hétfő reggel Kínából, a legfrissebb adatok ugyanis azt mutatták, hogy a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexértéke januárban az egy hónappal korábbi 49,7-ről 49,4-re csökkent, ami sorozatban a hatodik visszaesést mutató hónap. Az adatközlés az elemzői várakozásokat is alulmúlta, és egyben megerősíti, hogy a kínai konjunktúrafolyamatok tovább romlanak. Az 50 pont alatti érték a feldolgozóipari aktivitás csökkenését jelzi – írta a Portfolio.hu.

A gyenge kínai adat tovább fokozhatta a kereslettel kapcsolatos aggodalmakat az olaj esetében.

Annak ellenére, hogy a legutóbbi értesülések szerint mától a venezuelai olajminiszter Oroszország, Irán és Katar mellett Szaúd-Arábiát is meglátogatná az olajpiaci feszültségek mérséklése érdekében, a befektetők láthatóan nem nyugodtak, hiszen egyre többen elkezdték már árazni, hogy egy összehangolt OPEC-kitermelés csökkentés valószínűsége igencsak alacsony.

Erre figyelmeztetett legutóbb a Goldman Sachs is, mely közölte, ilyen lépésre csak akkor számítanak, ha a globális gazdasági kilátások számottevően romlanak. Ilyen forgatókönyv pedig egyelőre nincs az asztalukon. A piacra frissen visszatérő Iránnak pedig ráadásul esze ágában sincs a jelek szerint a kitermelést csökkenteni.

A WTI olaj árfolyama mindezek mellett ma reggel több mint 1 százalékot gyengült, ezzel 33 dollár közelében van. Az európai benchmark olajfajta, a Brent pedig 35 dollár közelébe került.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #Kína   #olajár   #olajár-csökkenés   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.