Elemzés

Nigéria a zuhanó olajár első áldozata

NRGreport | 2016.02.01. 08:08

A Világbank és az Afrikai Fejlesztési Bank segítségét kérte Nigéria, hogy betömje a költségvetésben tátongó egyre nagyobb lyukakat az olajárak drámai esése miatt – írja a Financial Times. Az ország 3,5 milliárd dolláros vészhelyzeti hitelért folyamodott.

Muhammadu Buhari elnök kormánya még csak 8 hónapja van hatalmon, de már most külső segítségre szorul, a kért 3,5 milliárd dollár vészhelyzeti hitelből a költségvetésre nehezedő nyomást szeretnék enyhíteni. Jelenleg az ország költségvetésében mintegy 15 milliárd dollárnyi hiány tátong, a deficitet az elmúlt időszakban az olajárak zuhanása mellett a beruházások növekvő szintje is emelte, Nigéria ugyanis fiskális oldalról is igyekezett támogatni a lassuló gazdaságot – írta a Financial Times.

A befektetők Nigéria, és más erősen olajkapcsolt gazdaság esetében a közelmúltban igen pesszimistává váltak, azt követően, hogy Azerbajdzsán tárgyalásokat kezdett a Világbank és az IMF küldöttségeivel egy vészhelyzeti támogatásról.

Nigéria Afrika legnagyobb gazdasága, az olajáresés nagyon érzékenyen érinti, az olajexportból származó bevételek az ország devizás bevételeinek több mint 90 százalékát adják, a mostani költségvetés pedig 38 dolláros olajárra van tervezve. A romló gazdasági folyamatok közepette az ország devizatartalékai meredeken apadnak, 2014 elején még 40 milliárd dollár felett volt a tartalékok szintje, amely mostanra 30 milliárd dollár alá csökkent.

A nigériai pénzügyminiszter legutóbb arról is beszélt, hogy az ország 2013 után ismét visszatérne a nemzetközi kötvénypiacra, azonban az ország finanszírozási költségei nagy valószínűséggel a növekvő költségvetési hiánnyal párhuzamosan emelkedtek. A mostani külső vészhelyzeti hiteleknél a kamatok feltehetően a piaci kondíciók alatt vannak – írta a Portfolio.hu.

  NRGreport
Címkék
#Nigéria   #olajár   #olajár-csökkenés   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.