Vállalatok

Borzalmas negyedévet zárt a BP

NRGreport | 2016.02.02. 11:26

Óriási csalódást keltett negyedik negyedéves jelentésével a BP, a társaság profitja 91 százalékkal csökkent. Részvényei 6 százalékot estek a hírre a londoni értéktőzsdén.

A társaság negyedéves beszámolója szerint a tavaly október-december közti időszakban 196 millió dolláros profitot termelt egyszeri tételektől és készletátértékeléstől tisztítva, amely jelentősen elmaradt az elemzői várakozások 815 millió dolláros átlagától – írta a CNBC.

Az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest is jelentős a visszaesés, a bázisidőszakban a vállalat 2,24 milliárd dollár profitot ért el.

A BP 3,31 milliárd dolláros veszteséget ért el, nagy részben a zuhanó olajárak miatt végrehajtott leírások miatt, melyek a kutatás-termelési eszközöket érintették, emellett 450 millió dolláros egyszeri költségek is felmerültek az elbocsátásokhoz kapcsolódóan.

A menedzsment a drámai olajáresés következtében dolgozók ezreit bocsátotta el, a beruházásokat is jelentősen visszafogták, a cég készpénztermelése azonban még így sem elegendő ahhoz, hogy a beruházásokat és az osztalékfizetést finanszírozza.

A cég eladósodottsága emelkedik, és a hitelminősítők sem látják kedvezőnek a kilátásokat, legutóbb az S&P negatív kilátásokat rendelt a cég adósságához.

2015 végére a nettó eladósodottsága a BP-nek 21,6 százalékra emelkedett, azonban a menedzsment megerősítette, hogy negyedévente részvényenként 10 cent osztalékot ki tudnak fizetni, és jelezték, az osztalékfizetést hosszú távon fenn akarják tartani.

  NRGreport
Címkék
#BP   #British petrol   #energiatőzsde   #olaj  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.