NRGreport
Menü

VS.hu: halálos sebet kaphat Paks II.

Mivel a paksi bővítésről kötött kormányközi egyezmény úgy nyitja meg a magyar, és ezáltal a közösségi közbeszerzési piacot is egy harmadik fél előtt, hogy eközben egyéb harmadik országokat, és magát az uniót is kizárja a hozzáférésből, az egyezmény ezért nem tekinthető az uniós alapszerződésekkel összhangban állónak - a vs.hu szerint ez áll egy belső, kommunikációs felkészítőben, amelyet az Európai Bizottságban a paksi bővítéssel kapcsolatban állítottak össze a testület szóvivőinek.

Az NRGreport is beszámolt korábban Margrethe Vestager versenyjogi biztos aggályairól, illetve a nyilvánosságra hozott leveléről. Ebben valóban súlyos aggodalmakról olvashatunk, ám olyan kifejezésekkel együtt, mint például "ebben a szakaszban kételyek merülnek fel".

Ha a vs.hu információi helytállóak, akkor már többről van szó, mint kételyekről.

A versenyjogi biztos levelében korábban azt írta: szerinte legalábbis a kockázata fennáll annak, hogy a Paks II. beruházás torzítani fogja a versenyt. Az EU-ban a villamosenergia-piac liberalizált, a villamosenergia-termelők részt vesznek a tagállamok közötti kereskedelemben. Továbbá, Magyarország villamosenergia-infrastruktúrája viszonylag erős, a szomszédos országokhoz stabil (a hazai telepített kapacitás 30%-ának megfelelő) összeköttetésekkel kapcsolódik. Bár Magyarország nettó importőr, Magyarország exportálja is a villamos energiát, nemcsak a másnapi termékek összekapcsolt cseh-szlovák-magyar-román piacára (2014 óta működik), hanem Ausztriába és Horvátországba is. A bejelentett intézkedés lehetővé teszi a nagy kapacitások fejlesztését, amelyek egyébként alternatív technológiákat használó más, magyarországi vagy más tagállambeli piaci szereplők által eszközölt magánberuházások tárgyát képeznék. Továbbá, mivel a villamosenergia-kereskedelem határokon átnyúló, a valamely vállalatnak nyújtott bármilyen szelektív előny potenciálisan érintheti az EU-n belüli kereskedelmet - olvasható a levélben.

Forrás: Vs.hu, NRGreport