Fenntarthatóság

Hatalmas olajadót vezetne be Obama

NRGreport | 2016.02.05. 06:54

Új fenntarthatósági tervekkel állt elő a Fehér Ház: óriási befektetéseket eszközölnének tiszta közlekedésbe, ezek fedezetéül pedig az olajra kirótt hatalmas, hordónként 10 dolláros adó szolgálna.

Érdekes tervekkel állt elő Barack Obama amerikai elnök, ráadásul pont akkor, amikor az olajipart összeroppantotta az olajárak zuhanása. Ha a tervek sikerülnének, az gyakorlatilag azt jelentené, hogy Amerika átállását a tiszta közlekedésre az olajipari cégek finanszíroznák. Ezt persze még el kellene fogadnia a republikánus többségű kongresszusnak is, ami elég valószínűtlen – fogalmaz a CNNMoney.

Fontos azonban, hogy az adó nem vonatkozna az amerikai olajcégek által kipumpált és az országból exportált olajra, csak az import és hazai felhasználásúra. Ezzel az amerikai olajcégeknek lenne elég mozgásterük, fogalmazott Jeffrey Zients, Obama elnök vezető gazdasági tanácsadója.

Az Egyesült Államok az utóbbi években egyre inkább önellátóvá vált, ennek ellenére még mindig igen tetemes mennyiségű olaj behozatalára szorul: 2015 novembere óta napi 7,4 millió hordóra, a 2005 év végi mintegy 10 millió hordóhoz képest, az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) adatai szerint.

Ehhez képest az Egyesült Államok napi 9,3 millió hordónyi olajat termelt ki, amelyből 320 ezer hordónyit exportált 2015 novembere óta.

Az még nem teljesen világos, hogy az újonnan bejelentett tervek szerint pontosan hol alkalmaznák az adót a kitermelési folyamatban, ill., hogy az Amerikában felszínre hozott, de nem külpiacra szánt olajra vonatkozik-e majd az adó. A CNNMoney-nak Jeffrey Zients azt mondta, hogy nem a kutaknál vetnék ki azt.

Az új bevételből az Obama-adminisztráció az USA közlekedését reformálná meg. Tiszta közlekedésre és infrastruktúrára 50%-kal többet költenének, mint eddig, emellett kiemelten pártolnák az olyan új technológiák bevezetését, mint pl. az önvezető gépjárművek.

A közlekedésünk túlságosan is olajfüggő, és a rendszerbe nincs beépítve az, hogy megküzdjön a klímaváltozás realitásaival – mondta Zients. A Fehérház tervei szerint az új adónem elősegítené a tiszta energiával kapcsolatos innovációkat is, miközben csökkentené az ország olajkitettségét.

A terv megütközést váltott ki a republikánusokból és az olajiparból egyaránt. Paul Ryan republikánus házelnök szerint az ötlet eleve halvaszületett, és kontraproduktív, mivel a szegényeket sújtaná az energiaárak növekedésével. Az olajiparra sem lenne éppen jótékony hatással, pont azt követően, hogy már masszív elbocsátások voltak a szektorban. Az American Petroleum Industry iparági szövetség elnöke, Jack Gerard szerint az adó 25%-kal emelné meg a benzin árát és még több amerikai állásába kerülne.

  NRGreport
Címkék
#adó   #Fenntartható   #klímaváltozás   #Obama   #olaj   #tiszta energia   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.