Vállalatok

Rekordok dőltek Pakson

Végh Zsófia | 2016.02.05. 11:59

Több rekord is megdőlt tavaly az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél. Minden korábbinál több villamos energiát állított elő a cég, és a biztonságot, valamint a blokkok rendelkezésre állását tekintve is 2015 volt az eddigi legjobb év – mondta a társaság elnök-vezérigazgatója.

Rekordévet tudhat maga mögött a Paksi Atomerőmű, 2015-ben több villamos energiát állított elő, mint korábban bármikor: a termelés 1,2%-kal 15 834,4 GWh-ra nőtt. A négy blokk így a hazai villamosenergia-igény 36,2%-át fedezte, az itthoni termelés 52,7 százalékát adták. Az egyéb hazai villamosenergia-termelés 14 228 GWh volt, importból 13 687 GWh származott.

„Az atomerőmű egyik legfontosabb tavalyi célkitűzése a működés biztonságának megtartása és további növelése volt, melyet maximálisan teljesítettünk, erről tanúskodik a két év alatt 10%-ot erősödött, 2014-ben már 84%-osnak mért biztonsági kultúra index is”, mondta Hamvas István, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A jelentésköteles események száma 15 db volt, ami szintén rekord. Nem volt közöttük az INES nemzetközi besorolás szerinti 1-es vagy azt meghaladó biztonsági kategóriájú esemény. A biztonságos működés fenntartását szolgálja, hogy folytatódik a fukusimai balesetet követő célzott biztonsági felülvizsgálat (CBF) által leírt intézkedések végrehajtása. Szintén rekord, hogy az utóbbi 18 év minimumát érte el a személyzet által elnyelt kollektív dózis.

A biztonság fenntartása, fejlesztése mellett a teljesítmény növelése is kiemelt cél. A négy blokk átlagosan 90,4% kapacitáskihasználtsággal üzemelt, ezzel a Paksi Atomerőmű dobogós helyen állt a hasonló nukleáris blokkok rangsorában. Ennek következtében 4,8%-kal javult az erőmű adózás előtti eredménye 19 861,3 M forintra. Az értékesítés nettő árbevétele ugyanakkor 0,5%-kal elmaradt a bázistól, 172 042,6 M forint volt 2015-ben.

Idén az atomerőmű már az új, 15 hónapos üzemeltetési ciklussal működik, melynek bevezetése tavaly kezdődött, költsége 2 milliárd forint volt, évente 3 milliárdot hoz. A ciklus bevezetésétől a kollektív dózis további csökkenését is várják. Öt év alatt blokkonként egy főjavítás várható, így évente 25 nappal nő átlagosan az üzemidő és 2%-kal nő az erőmű rendelkezésre állása. 2016-ban kezdődik egy turbinaátalakítás, ezzel 30 MW teljesítménynövelés érhető el.

A 2016-os célok között szerepel a piaci árpozíció megtartása, a CBF végrehajtása, az üzemidő-hosszabbítással kapcsolatos teendők végrehajtása.

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.