Szabályozás

Stratégiai állami cégeket adna el Oroszország

NRGreport | 2016.02.08. 10:36

Az alacsony olajárak miatt recesszióba süllyedő Oroszország állami tulajdonú stratégiai cégek részleges áruba bocsátásával próbálná elkerülni a teljes csődöt – írja a Business Insider.

Az orosz kormány egy hét elemből álló lista összeállításán fáradozik, ahol azokat az állami tulajdonban lévő stratégiai vállalatokat gyűjtik össze, amelyeknek egyes részeitől megválna Oroszország a költségvetési bevételek növelése érdekében. 

A lap úgy tudja, hogy a listán a legnagyobb orosz állami olajcég, a Rosznyeft és a Transznyeft állami olajvezeték-hálózat is rajta van. Ezek mellett az Alrosa gyémántbánya, az Aeroflot légitársaság, a Rostelecom, a Sovcomflot hajózási társaság és az Orosz Államvasutak is a kiszemelt vállalatok között vannak. Két bank – a VTB és a Sberbank – ugyanakkor lekerült a listáról.

A lista összeállítását és véglegesítését még ezen a héten szeretné elérni Vlagyimir Putyin elnöknél Anton Szilujanov orosz pénzügyminiszter. 

A kétségbeesett lépésre a tönk szélére sodródott orosz gazdaság megmentése érdekében van szükség. A recesszióba süllyedő ország még 40 dolláros hordónként olajár mellett is több mint 21 milliárd dolláros költségvetési hiányra számíthat idén. 

A jelenlegi piaci környezet ráadásul nem igazán kedvez a privatizációnak, hiszen a világ nagy olajvállalatai – például a BP vagy az ExxonMobil – sorra jelentik be, hogy pocsék évet zártak 2015-ben és drasztikus költségcsökkentésekre készülnek. 

A moszkvai vezetés a kilátástalannak tűnő helyzet ellenére is kukacoskodó, hiszen jelezték, hogy előnyben részesítenék a belföldi vásárlókat, igaz, hivatalosan külföldi cégek is pályázhatnak, sőt osztrák cégeket formálisan is meghívtak ajánlattételre. 

Alekszej Oljukajev gazdasági miniszter még tavaly novemberben jelezte, hogy fontolgatják a kínai pályázók részvételét a Rosznyeft részleges privatizációjában, de a tervről azóta nem lehetett hallani. A jelenlegi olajárak mellett persze kérdéses, hogy a kínaiak mennyire gondolnának komolyan egy ilyen lépést.  

A Rosznyeft egyébként egy 25 éves szerződés alapján olajat szállít a kínai állami China National Petroleum Corporationnek, ami ugyan évekig az egyik legfontosabb alternatív bevételi forrása az orosz vállalatnak, és a kínaiak előre fizetnek, de az összeg az olajár csökkenésével is mérséklődik. 

A részleges privatizációnak szép számban akadnak ellenzői is. Ilyen például Alekszej Kudrin korábbi pénzügyminiszter, aki szerint az olajárak mélypontján ezen cég értéke is nagyon alacsony, ezért a privatizációt legalább másfél évvel el kellene halasztani, amikor az értékesítésből vélhetően nagyobb bevétel származna – írja a Business Insider.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.