NRGreport
Menü

A klímamegállapodás miatt olcsó a kőolaj

A tavaly decemberi globális klímaalku megváltoztatta az olajexportáló országok felfogását, és megrendítette hitüket a fosszilis energiaforrások jövőjében. Ezért készletezés helyett inkább olcsó kőolajat dobnak a piacra – hangzott el egy brüsszeli szakértői vitán, amelynek résztvevői a COP21-megállapodás EU klíma- és energiapolitikáira való hatását elemezték.

Az EU klíma- és energiapolitikai biztosa szerint a tavaly decemberi globális klímamegállapodás világos jelzést küld a befektetőknek, az üzleti életnek és a politikai döntéshozóknak arról, hogy a tiszta energiába való átmenet valós, és a fosszilis energiahordozókról a megújuló energiák felé kell átcsoportosítani a forrásokat. Miguel Arias Canete hozzátette, hogy az EU-nak a klímafolyamatban részt vevő más szereplőkhöz hasonlóan a következő években a 21-ik század második felére vonatkozó klímastratégiát kell kidolgoznia – írta a BruxInfo.

A biztos egyelőre vonakodott állást foglalni abban a kérdésben, hogy a vártnál ambiciózusabb párizsi klímamegállapodás fényében (a résztvevők megegyeztek, hogy 2 Celsius-fok helyett 1,5 Celsius-fokon próbálják majd korlátozni a hőmérséklet-emelkedést az ipari forradalomhoz képest) az Európai Uniónak is felül kellene vizsgálnia 2030-as és 2050-es szén-dioxid-kibocsátási céljait. Hendrik Bourgeois, a General Electric európai alelnöke úgy vélte, hogy az ambiciózusabb célok megfogalmazására a párizsi célokkal összhangban minél előbb sort kellene keríteni, és az emissziókereskedelmi rendszer (ETS) reformját is ehhez kellene hozzáigazítani.

Giacomo Luciani professzor a párizsi klímaalku egyik azonnali következményének nevezte az olajárak összeomlását. A Graduate Institute for International and Development Studies (GIIDS) tanára szerint a COP21-megállapodás hatására az Öböl-menti olajkitermelő országok is eljutottak arra a következtetésre, hogy a kőolaj napjai meg vannak számlálva. Ezért készletek felhalmozása helyett inkább rohamtempóban értékesíteni akarják a kőolajat, mert nem látják értelmét drága kőolaj előállításának. A professzor valószínűnek mondta, hogy ha nem is a jelenlegi, 30 dollár/hordós szint alatt, de huzamosabb ideig alacsony olajárakkal kell majd számolni.

Ennek azonban az lehet az egyik következménye, hogy a fogyasztók az olcsó olaj- és gázárak miatt nem lesznek érdekeltek energiakímélő megoldásokban, mint a lakások szigetelése vagy környezetkímélőbb üzemanyagok használata, illetve ilyen autók vásárlása. Luciani szerint, mivel a szabályozással itt nem lehet eredményt elérni, a bizottságnak nem marad más választása, mint az, hogy az árakkal befolyásolja a fogyasztók magatartását. „Remélem, hogy Brüsszel késznek mutatkozik a karbon adó felé való elmozdulásra, ami számos szempontból előnyösebb, mint az ETS” – jelentette ki a professzor.

Forrás: BruxInfo