NRGreport
Menü

IEA: belefulladunk az olajba?

Közzétette havi olajpiaci jelentését a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA). Továbbra is nehéz időszak várható, a korábban vártnál is nagyobb lehet a túlkínálat. Közben, nagyon kicsi a valószínűsége egy esetleges OPEC és nem OPEC-tagországok közti megállapodásnak is.

Megjelent az IEA havi olajpiaci jelentése, melyben a szervezet továbbra sem számít az olajpiac stabilizálódására.

AZ IEA szerint a globális kereslet növekedése az előző évi, 5 éves csúcsot jelentő 1,6 hordó/napról idén 1,2 hordó/napra csökkenhet. Az ügynökség az OPEC-en kívüli termelők kitermelésének csökkenésére számít, a szervezet adatai szerint januárban a globális kínálat 200 ezer hordó/nappal 96,5 millió hordó/napra csökkent, miután az OPEC növekvő kínálatát az OPEC-en kívüli termelés csökkenése csak részben ellensúlyozta.

Az OPEC kitermelése januárban 280 ezer hordóval 32,63 millió hordó/napra emelkedett, ami részben az iráni kitermelés növekedésének (80 ezer hordós plusz) tulajdonítható, de Szaúd-Arábia is 70 ezer hordóval, 10,21 millió hordó/napra fokozta termelését.

Az IEA szerint 2016-ban az OPEC-en kívüli országok kínálata 600 ezer hordóval 57,1 millió hordó/napra csökkenhet.

A korábbi hetekben fokozódott a spekuláció, hogy az OPEC és az OPEC-en kívüli termelők közösen visszafogják kitermelésüket, az IEA szerint azonban ennek nagyon csekély a valószínűsége.

A jelentés szerint nem várt hatás az, hogy a globális túlkínálat a korábban vártnál magasabb lehet, az első negyedévben 2 millió hordó/napra, a második negyedévben pedig 1,5 millió hordó/napra is rúghat a túlkínálat az olajpiacon.

Forrás: IEA