NRGreport
Menü

Egyre környezetszennyezőbb a repülés

A járatok számának növekedésével nem képes lépést tartani a technológiai fejlődés - véli az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) tanulmánya szerint az elmúlt 25 évben nem sikerült csökkenteni a repülés környezeti hatásait, mert a légi közlekedés forgalmának bővülésével nem tud lépést tartani a technológiai fejlődés.

A szervezet honlapján publikált jelentés szerint 1990 és 2014 között 80 százalékkal nőtt a járatok száma, és 2035-ig további 45 százalékos bővülésre lehet számítani. Emellett a repülés környezetre mért hatása ugyanebben az időszakban tovább emelkedett. Megjegyezték, hogy a 2014-es károsanyag- és zajkibocsátási szint a gazdasági válságnak köszönhetően a 2005-ös szintjén volt.

A járatbővítésekkel azonos mértékben, 80 százalékkal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás, és 45 százalékos további növekedés várható 2035-ig. A nitrogén-oxidok emissziója megduplázódott, és további 43 százalékkal emelkedhet a következő 25 évben.

Az alternatív üzemanyagok elterjedése a tanulmány szerint nagyon lassan halad, az EASA szerint elérhetetlen a korábbi, 2 millió tonna bioüzemanyag felhasználása évente.

Forrás: MTI