Elemzés

Elemzők szerint a legrosszabb orosz forgatókönyv valósulhat meg

NRGreport | 2016.02.10. 08:10

Londoni pénzügyi elemzők szerint az orosz gazdaság működési környezetének folyamatos romlása miatt mára a korábbi borúlátó növekedési forgatókönyvek váltak alapeseti előrejelzéssé.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői kedden ismertetett, jelentősen rontott prognózisukban közölték: 2016-ra már 2,1 százalékos visszaeséssel számolnak az orosz gazdaságban, és jövőre is csak 0,9 százalékos növekedést várnak. A ház eddig az orosz hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékos idei csökkenését valószínűsítette, és 2017-re szóló előrejelzésében 1,7 százalékos növekedés szerepelt.

A Morgan Stanley londoni elemzői a felülvizsgálat előzményeként jelentősen, 50 dollárról 35 dollárra csökkentették az orosz exportban meghatározó súlyú uráli nyersolajfajta idei hordónkénti átlagos árfolyamára adott prognózisukat. Számításaik szerint ez azt jelenti, hogy 2016-ban 63 milliárd dollárral, az éves orosz GDP-érték 5,8 százalékával zuhan az olaj- és a földgázexportból eredő bevétel.

Ebben a környezetben a Morgan Stanley elemzői azzal számolnak, hogy az orosz folyómérleg-egyenleg többlete az idén 41 milliárd dollárra – a hazai össztermék 3,8 százalékára – zsugorodik a 2015-ben mért 65,84 milliárd dollárról, amely a tavalyi GDP-érték 5,6 százalékának felelt meg. 

A ház szerint a másik járulékos következmény az államháztartási hiány növekedése lesz. A cég londoni elemzői az idei évre – kiigazító lépések elmaradása esetére – 5,5 százalékos GDP-arányos költségvetési deficitet sem zárnak ki a tavalyi 2,6 százalékos hiány után.

Az utóbbi időben más nagy londoni házak is folyamatosan rontják az orosz gazdaság teljesítményére adott előrejelzéseiket a csökkenő olajárak miatt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének iparági elemzői új, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy eddig az orosz hazai össztermék 0,5 százalékos idei visszaesésével számoltak, de ezt a várakozásukat 40 dolláros idei átlagos olajárat valószínűsítő becslésükre építették.

A cég nyersanyagpiaci stábjának új előrejelzése szerint azonban a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2016-ban 31,25 dollár lesz, és a JP Morgan londoni elemzői emiatt most már 1,5 százalékos orosz GDP-visszaesést várnak az idén.

A JP Morgan londoni elemzői szerint a jelenlegi olajárfolyamatok mellett az orosz államháztartás GDP-arányos idei hiánya elérheti a 6 százalékot, ha a kormány nem tesz deficitcsökkentő lépéseket.

A cég szakértői szerint az ennyire alacsony olajárak mellett a gyenge rubel sem javítja jelentősen a költségvetés pozícióit, így az orosz kormánynak végül nagy valószínűséggel kemény kiigazító lépéseket kell majd tennie.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői új prognózisukban közölték, hogy az idén 1,3 százalékos visszaesést várnak az orosz gazdaságban, és 2017-ben is mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak.

A ház saját GDP-követő számítási modellje (GDP Tracker) alapján az orosz gazdaság éves szintre vetített pillanatnyi visszaesési üteme jelenleg 3,5-4 százalék között lehet.

A Capital Economics londoni elemzői közölték: az általuk várt olajár-dinamika alapján úgy számolnak, hogy a teljes orosz exportbevétel az idén az orosz GDP-érték 3 százalékának megfelelő mértékben zuhan.

A cég szakértői 4 százalékra növekvő idei GDP-arányos államháztartási hiányt várnak Oroszországban, és szintén azt jósolják, hogy költségvetési kiigazító lépésekre lesz szükség a következő években.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays árupiaci elemzői is meredeken lefelé korrigálták olajárprognózisukat. Új előrejelzésük szerint a Brent hordónkénti átlagára 2016-ban 37 dollár lesz az eddigi előrejelzéseikben szereplő 63 dollár helyett.

A ház elemzői ehhez igazították az orosz gazdaság idei teljesítményére szóló becslésüket is, és most már 1 százalék visszaesést várnak 2016-ban az általuk korábban jósolt stagnálás helyett.

A Barclays számítási modellje szerint a jelenlegi gyengülő rubelárfolyam-dinamika alapján a dollárban számolt nominális orosz hazai össztermék az idén ezermilliárd dollár lesz, vagyis kevesebb mint a fele a 2013-ban mért 2100 milliárd dolláros GDP-értéknek.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.