NRGreport
Menü

Maersk-vezér: csak felfelé van út az olajárnak

Miután elérte 12 éves mélypontját az olajár, egyszerűen nincs más alternatíva, mint az árak emelkedése - idézi Nils Smedegaard Andersen, a Maersk hajózási vállalat vezérigazgatója Bloombergnek adott interjúját a Rigzone.com. 

A világ legnagyobb hajózási vállalatának számító Maersk vezérigazgatója szerint a 2015-ös 54 dolláros átlagár túlságosan alacsony ahhoz, hogy a világ olajipara kielégítse a megnövekedett keresletet. 

Andersen szerint Szaúd-Arábia termelése önmagában kevés, előbb-utóbb az olyan területekről származó kőolaj iránt is nagyobb keresletre lehet számítani, ahol a kitermelési költségek magasabbak. 

Alig két évvel ezelőtt az északi-tengeri Brent típusú könnyűolajfajta hordónkénti ára 115 dollár körül mozgott, mára 30 dollárba kerül egy hordó olaj. Ekkora zuhanásra nem számított a Maersk, ahogy más sem - mondta a Bloombergnek Andersen. Az alacsony árak miatt a hajózási cég is elbocsátásokra kényszerült. Ezért Andresen szerint az idei átlagáraknak meg kell haladniuk a tavalyiakat - véli az igazgató. 

Az alacsony olajárak miatt a legnagyobb olajcégek sorra jelentik be költségcsökkentő intézkedéseiket, amelyek leginkább a kutatás és kitermelés üzletágakat érintik. Új beruházásokat, új mezők feltárását szinte alig tervezik a cégek, a Maersk ennek ellenére olajipari akvizíciókat is tervez 2016-ra. A társaság szárazföldi létesítményeket vásárolna Afrikában. Az eredeti célpont az Északi-tenger lett volna, ahol végül nem talált a cég megfelelő célpontot, viszont az afrikai vagyonelemeket cserébe jóval áron alul sikerülhet megszereznie - írja a Rigzone.com.

Forrás: Rigzone.com