NRGreport
Menü

Der Standard: Paks II.: drágítja az áramot

Az osztrák Der Standard kedden megjelenő száma címlapsztorival foglalkozik a paksi bővítéssel. A lap gazdasági rovatában féloldalas cikkben elemzik a Paks II. árampiacra kifejtett hatását.

A paksi atomerőmű orosz segítséggel tervezett bővítése árnyékot vet a szomszédos országok energiapiacaira – írja a Der Standard. Ha az EU engedélyezi a magyar projektet, az áram ára jelentősen emelkedhet a német és osztrák háztartásokban, fogalmaz a lap.

A berlini Energy Brainpool Kutatóintézet tanulmánya szerint a Magyarországról érkező export áram miatt a nagykereskedelmi ár MWh-ként 70 eurocenttel csökkenni fog, miután Paks II.-t beüzemelik. Ezáltal azonban nő az árrés a nagykereskedelmi ár és a megújuló energia garantált visszavásárlási ára között. Ennek pedig az a következménye, hogy a háztartásoknak többet kell majd fizetniük – áll a lap cikkében.

Ausztriában és Németországban is törvény szabályozza azt, hogy az áram árából egy részt megújuló energiára kell fordítani. Ebből fedezik azt az árrést, amely a garantált ár és az áram tőzsdei ára között van. A tanulmány szerint, ha Paks II. megépül, akkor a német háztartásoknak 200 millió euróval kell többet fizetniük az áramért évente.

A tanulmány készítői amiatt is kifejezték aggodalmukat, hogy a szél-, nap- es biogázerőműveknek ez éves szinten veszteséget okoz és rontja megtérülésüket. Erről lehet bővebben olvasni a Der Standard keddi számának 15. oldalán, a gazdaság rovatban és a lap online kiadásában is.

Forrás: Der Standard