Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Ukrajna a legsebezhetőbb gazdaság

NRGreport | 2016.02.16. 07:43

Londoni pénzügyi elemzők szerint az európai felzárkózó térség legsebezhetőbb gazdasága jelenleg Ukrajna. A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport rendszeresen összeállítja számos mérőszámból képzett térségi sérülékenységi mutatóját (Vulnerability Scoring Indicator, VSI).

Az új sorrend alapján Magyarország és Lengyelország szerepel a mezőny közepén, a legkevésbé sebezhető a cseh gazdaság. A ház londoni elemzői kiemelik, hogy 2008-ban, a globális pénzügyi válság elhatalmasodásának évében még a magyar gazdaságé volt a legrosszabb VSI-index, azóta azonban éppen a magyar sérülékenységi mutató javult a térségen belül a legnagyobb mértékben, mindenekelőtt a külső fizetési helyzetet mérő változók – köztük a folyómérleg-egyenleg és a külső adósságráta – javulása miatt.

A Morgan Stanley elemzői szerint jelenleg Magyarország külső pénzügyi pozíciója a legerőteljesebb a cég által vizsgált felzárkózó gazdaságok között, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes többlete ugyanis meghaladja a hazai össztermék (GDP) 9 százalékát.

Igaz, hogy ebben jelentős része van az olajárak zuhanásának, de a többlet zömét nem ciklikus, hanem szerkezeti tényezők magyarázzák – áll a Morgan Stanley tanulmányában.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.